Осам вођених ракета домета до 285 километара, које се лансирају за мање од 12 минута, представљају основне карактеристике новог ракетног система.

Премијерно представљена на Сајму наоружања и војне опреме “Партнер 2017”, “шумадија” се одмах наметнула као ракетни систем за лансирање најсавременијих, али уједно и највећих ракета, које су на српском тлу направили српски стручњаци.

– У питању је самоходно вишецевно модуларно лансирно оруђе на које смо јако поносни. Намењено је за транспорт и лансирање ракета ватрене подршке са корекцијом путање, домета до 285 километара – објаснио је Александар Лијаковић, заменик директора “Југоимпорта СДПР”.

Погон 8×8
Носивост 38 тона
Максимална брзина 100 км/х
Капацитет ракета
2 модула по 4 ракете („јерина 1“)
2 модула по 6 ракета („јерина 2“)
“Јерина 1“ домет 285 километара
“Јерина 2“ домет 70 километара

Оклопна грдосија може да преноси и лансира од четири до осам ракета, у зависности од тактичке ситуације и оперативних услова употребе, а намењена је дејству на значајније тачкасте и површинске циљеве непријатеља, али и временски критичне циљеве.

На нишану “шумадије” могу да се нађу ракетни системи земља-земља, системи противваздушне одбране, аеродроми, хелидроми, рејони окупљања, војне базе, логори за обуку, логистички центри, луке, као и значајнији објекти војне инфраструктуре, командни центри, центри везе и слично.

Извор: informer.rs

Advertisements