Изложба радова победника фото-конкурса Руског географског друштва „Најлепша земља“ биће отворена у 18 часова на простору Београдске тврђаве и парка Калемегдан. Изложбу организује Развојни центар Руског географског друштва у Србији.

Фото-конкурс Руског географског друштва „Најлепша земља“ је посебан пројекат посвећен очувању изворне природе Русије и неговању брижљивог односа према животној средини, преко уметничких фотографија.

© Фото: Руско географско друштво

Конкурс је први пут организован 2015. године, а прошле године је на њему учествовало чак 23.000 руских и страних фотографа, који су послали 110.000 снимака. У правилима такмичења нема ограничења у односу на старосну доб. Најстарији учесник је имао 87, а најмлађи свега 5 година. Главни услов је да фотографије морају да буду снимљене на територији Русије.

Фотографије су разматране у следећим номинацијама: „Народи Русије“, „Свет у нашим рукама“, „Најлепша земља“, „Пејзаж“, „Животиње“, „Птице“, „Макросвет“, „Подводни свет“, „Црно-бела природа“, „Млади фотограф“, „Наслеђе које нестаје“, „Исконска Русија“, „Индустријски пејзаж“ и „Награда — симпатије публике“.

© Фото: Руско географско друштво

Радове учесника су оцењивали председник Руског географског друштва Сергеј Шојгу, као и познати фотографи и ствараоци из области културе, чувени фотограф дивље природе Сегеј Горшков, генерална директорка Музеја Московског кремља Јелена Гагарина и режисер Тимур Бекмамбетов. Како би гласање било непристрасно, избор радова је био анониман.

© Фото: Руско географско друштво

У улози члана жирија могао је да се нађе свако ко је то пожелео, најбоља фотографија у номинацији „Награда — симпатије публике“ изабрана је путем отвореног гласања на сајту пројекта.

Изложбу организује Развојни центар Руског географског друштва у Србији који је званично почео да ради у октобру прошле године. Руско географско друштво једно је од најстаријих на свету. Основано је указом цара Николаја I 1845. године и увек је имало прворазредни друштвени и национални значај. Новембра 2009. године за Председника Руског географског друштва изабран је Сергеј Шојгу, а формиран је и Савет покровитеља којим председава председник Русије Владимир Владимирович Путин.

© Фото: Руско географско друштво

Данас у Русији и иностранству Руско географско друштво има око 20.000 чланова, а регионалне канцеларије су отворене у свих 85 региона Руске Федерације. На свечаном отварању изложбе на Калемегдану се очекују бројни гости из Русије и Србије.

Извор: sputniknews.com

Advertisements