АЛТЕРНАТИВА: УКЛОНИТЕ СПОМЕНИК ЈОВАНУ ДАМЈАНИЋУ!

Организација „Алтернатива“ је на својој ФБ страни издала саопштење где се тражи од надлежних органа уклањање споменика Јовану ( Јањошу ) Дамјанићу. Саопштење преносимо у целости.

Да ли сте знали да се у насељу Ада у северном Банату налази споменик злочинцу Јовану ( Јањошу ) Дамјанићу?

Јаношу Дамјанићу се приписују речи које је и данас тешко разумети: „Волео бих да могу да искореним све Србе , па онда да себе, као последњег Србина убијем.“ 
„Јанош“ је био Србин, који је приступио мађарској војсци током револуције 1848. године , након чега је вршио стравичне злочине над сопственим, српским становништвом и побио на хиљаде својих сународника.

Мађари га сматрају националним херојем који се борио за њихове идеје и војсковођом који је предводио мађарску војску против Срба.
У нашој историји је означен као издајица и крволок под надимком „Љута Гуја“. После једне изгубљене битке предао се руској војсци, која га је 6. октобра 1849. обесила у Араду.

2011. године председник општине Ада Золтан Билицки је заједно са градоначелником мађарског градића Калаз – Ласло Роганом отворио спомен-рељеф „мађарском националном јунаку“ рекавши том приликом да у том чину не виде никакву провокацију, и да Јањош ( Јован ) заслужује овакву врсту почасти. У Србији.

Иако је прошло већ пуних 6 година од подизања овог споменика и прашина се већ одавно спустила – не желимо да овакву срамоту и провокацију препустимо забораву. Места за крволоке нашег народа НЕ СМЕ да буде у нашој земљи! Надамо се да ће ово наше симболично подсећање допринети томе да се наш глас против ове срамоте и провокације далеко чује, а у наредном периоду ћемо покренути и конкретније активности и петиције како би се споменик уклонио.

Извор: Алтернатива