КАД ВАМ КАЖУ „ДА ЈЕ БРАВАР БИО БОЉИ“ – Црвени убили адвоката јер је радио свој посао!

Поплава југоносталгичарских идеја, прича како се живело безбрижније и боље у оној „Југи“ и хвалоспеви на рачун Јосипа Броза Тита све су чешћи последњих година, а неокомунистичка пропаганда узима маха.

Оно што поборници величања лика и дела Тита, међутим, упорно покушавају да сакрију у њиховој ружичастој верзији прошлости, јесу хиљаде убистава, мучења и прогона, првенствено српских интелектуалаца, свештеника и виђенијих и угледних људи, укључујући и масовна стрељања, без било каквог објективног разлога.

Посебно је упечатљива прича, потпуно неправедно заборављеног др Драгић Јоксимовића, чувеног адвоката који је правничким бравурама у монтираном процесу против Драгољуба Драже Михаиловића, као његов бранилац, до лудила доводио имитацију црвеног суда, на коме се пресуда знала унапред. Његова храброст и правничке способности, овековечене су у књизи „Најбоља одбрана у историји српског правосуђа“, у издању „Погледа“.

Црвени тиранин никада није опростио чињеницу да је тадашњу неумољиву машинерију осрамотио један адвокат, па је заједно са пресудом Дражи, написана и пресуда Драгићу Јоксимовићу, али она није објављена, већ је извршена неколико година касније.

Он је ухапшен 16. јуна 1949. године под веома „објективним“ и „разумним“ оптужбама за браварево време: теретили су га да је, цитирамо, „слушао стране радио станице“ и „водио политичке разговоре“.

Драгић Јоксимовић и његова породица извршени су тортури од стране УДБЕ приликом привођења, а он је под, наравно, неразјашњеним околностима, умро у заточеништву 1951. године.
Пошто је Драгић Јоксимовић, један од последњих сведока очигледно опасних исповести Драгољуба Михаиловића, преминуо седам месеци пре истека предвиђене му казне, тело није предато породици, уз образложење да оно мора бити покопано у митровичком затвору и тамо одслужити остатак казне.

Црвена пропаганда, која је данас присутна исто колико и у оно време (довољно је погледати филмску програмску шему РТС-а), потрудила се не само да га убије и уништи, већ и да га избрише из историје на најсуровији начин, па је овај генијални правнички ум остао потпуно заборављен и данас.

Када вам неко наредни пут каже како је „бравар био бољи“, није лоше сетити се и оних који је држао иза браве, али и који су иза те браве преминули. Није лоше сетити се Драгића Јоксимовића.

НАЦИОНАЛИСТ