Српски народни покрет 1389: “Ту смо и нећемо се повући!“

Српски народни покрет 1389 постоји већ више од 10 година, а после пар година затишја та организација поново је убрзала своју активност, почела да прикупља чланство и оснива одборе по Србији. Михаило Јањић, председник градског одбора СНП 1389 у Новом Саду, говори за Правду о њиховим циљевима, стању у организацији, прозивкама на њихов рачун, односу према појединим странкама и политичким плановима.

Михаило Јањић (Фото: Приватна архива)

Да ли су идеје и циљеви СНП 1389 и даље актуелни и корисни за Србију 10 година након настанка Покрета?

Српску националистичку идеју, дубоко верујем једину исправну и једину која води у бољитак, а не катастрофу, покушавали су да униште сви непријатељи овог народа: окупатори, комунисти, међународна заједница, европејци и Досманлије. Она је, у условима терора, прогањања и у атмосфери линча на њене промотере, од којих су у тих десет година најгласнији били баш они из нашег покрета, успела да опстане кроз векове. Ми, из СНП 1389, као чувари ватре, изразито смо поносни на то и сигурни смо да су наше идеје и ставови актуелнији него икада. То се посебно осети по томе што нам, у чланство и у активизам прилазе припадници нових и младих генерација, свесни да морају наставити часно и поштено дело њихових дедова. Дакле, у тешким временима за Србију, када би многи желели да нас нема или да нас потпуно покоре, не само да смо актуелни, него не можемо бити актуелнији и потребнији. Ту смо и нећемо се повући!

Српска власт на Косову и Метохији је у тих 10 година постојања само слабила, да ли то значи да нисте остварили циљеве око којих сте се окупили?

Циљеви СНП 1389 не остварују се за недељу дана, месец дана, годину или деценију – већ је реч о националном пројекту у који верујемо и којем смо целим бићем посвећени, а спремни смо да и наша деца и наши унуци буду томе посвећени, као једином исправном решењу. Треба узети у обзир да је та ваша квалификација из питања веома неправедна, јер ми у тих 10 година не само да нисмо обављали власт или могли директно утицати на исход, већ смо често били иза решетака или на црној листи Досманлија и либерала, баш зато што се нисмо одрицали Космета, као што га се не одричемо ни данас. За Космет нам тек предстоји борба, а сигурни смо да ће СНП 1389 играти веома битну улогу у тим процесима, који сам, сигурни смо, добрим делом и због тога, бити завршени у нашу корист, на жалост свих наших непријатеља.

Каква је данас снага СНП 1389?

Људи у Србији су уморни од „Европејаца“ који су од Брисела направили нови Вавилон и који се уместо пред иконом клањају пред звездицама ЕУ, али су исто тако уморни и од лажних патриота и наводних националиста, који у суштини чине све супротно, попут Бошка Обрадовића, рецимо. Зато у реактивираном покрету 1389, проналазе истинску, искрену и бескомпромисну борбу за српске интересе, српске циљеве и српске идеале – могли би, наравно, демагогисати о нашој реалној снази или износити паушалне оцене. Уместо тога, најбоље је завирити у базу података нашег чланства или број телефонских позива и мејлова који дневно добијемо, па рећи да ниједна организација у Србији у овом моменту не расте том брзином као што расте СНП 1389. То је најбоља и најпрецизнија слика.

Некада је жариште вашег Покрета био Београд, а данас је то Нови Сад, како се и зашто то догодило?

Нови Сад је и кроз историју неретко био носилац патриотског пламена и националних идеја, због чега су, многи учени и мислени, а храбри и национално свесни људи, у њему били прогањани и тортурисани. Данас је у Новом Саду, вештачки, милионима долара са запада, створена слика да су доминантне идеје аутошовиниста, сепаратиста и либерала, као и да је овај град престоница такве политике, што је далеко од истине – не само да већина Новосађана и грађана северне покрајине не подржава такве ставове, већ им се и дубоко гаде и спремни су да им се отворено супроставе. Одатле потреба за СНП 1389 и одатле наш смисао.

Међутим, морам нагласити да нисмо концентрисани само на Нови Сад – након повлачења Мише Вацића из Покрета 2014. године, били смо умртвљени, али нове снаге доносе и ново буђење. Имамо јак одбор у Београду и Нишу, делујемо већ сада у десетак градова у Србији, а нови одбори се оснивају готово свакодневно и ускоро ћемо имати једну широку националну мрежу на територији целе републике, са посебним нагласком на јужну српску покрајину.

Неки су оценили да је реакција СНП 1389 на коалицију Српске листе са Рамушом Харадинајем била блага? Зашто су изостали протести?

Интересантно је да су ти „неки“ отворени промотери терористичке квази творевине Косово, да су ти „неки“ аутошовинисти који нас представљају као фашисте и да ти „неки“ нису били са нама на барикадама или протестима за одбрану КиМ, већ су их тада осуђивали, а сада су, као, накнадно, паметни.

Ми наравно не подржавамо сарадњу са терористом крвавих руку и то смо јасно и гласно рекли, али не видимо да би разбијен Београд био одговор на то. Са друге стране, верујемо да је потребна активнија, храбрија и оштрија политика по питању КиМ, него што је спроводи Канцеларија којој је то намена – имамо осећај да су Срби у тој покрајини, укључујући и званичне представнике, или остављени цедилу или остали збуњени недостатком храбрости и мудрости Марка Ђурића, очигледно погрешног човека на тој позицији, који сваким даном то доказује!

Да ли подржавате протест Двери који се одржава у суботу и зашто?

Тужно је да наводну бригу за националну ситуацију показује човек коме је потомак усташе Пернара најбољи другар, који другује са америчким обавештајцима који су му у врху партије и који је манастире и хришћански живот заменио за техно журке са Белим у „Касини“. Мислимо да човек који је некада био тврди националиста, а данас је на истој бини са Чедомиром Јовановићем док се испред њега вијоре геј заставе, нема права да прича о националној угрожености и да не представља интересе ни Србије ни Срба. Да ли је ово протест за преживљавање странке која се распада услед његове драстичне промене или протест по директиви налогодаваца који су му заменили и свест и савест, свеједно је, сигурно је да то није прича коју ћемо подржати и коју желимо да подржимо, јер је сматрамо штетном по друштво, а наша је обавеза да препознамо „Бошка у јагњећој кожи“. Нисмо наивни!

Како гледате на странке попут СРС и ДСС, да ли су то ваши природни савезници?

Нама су природни савезници искључиво и једино српски националисти и здраво национално ткиво међу грађанима. Свакако да подржавамо и да смо спремни на неки вид сарадње са свим националним опцијама, под условом да оне заиста јесу такве. Кључна разлика између споменуте две странке, уз сво уважавање за њихове ставове и борбу за српство, и нас јесте следећа: ДСС је имао власт и није урадио практично ништа да спречи погубне процесе по Србију. СРС је могао да има власт, а избегао је ту врсту одговорности. СНП 1389 ће, кроз институције, када до тог момента дође, а доћи ће, не само спречити те процесе, већ ће покренути ону врсту активности која ће опоравити и оздравити Србију.

Ипак, број чланова који нам се придружује сваки дан, поздравља наше активности и искрену борбу, показује да ће ускоро доћи време када ће ДСС и СРС морати да размишљају о нама и када ће они одговарати на оваква питања, што је доказ политике СНП 1389 да се доследност, достојанство и бескомпромисност у борби за националне циљеве увек покажу као исправни.

Да ли ћемо СНП 1389 видети на издборима у Београду?

СНП 1389 се свакако не боји одмеравања снага на било ком пољу, па и на биралиштима, али је још увек рано говорити о београдским изборима – у сваком случају ћемо увек и свугде стајати контра либерала и свих оних који, по налогу ментора из иностранства, покушавају да уруше Србију до краја. Да ли ћемо се и у ком облику активирати, видећемо када дође време.

Извор: pravda.rs