Премијер Мађарске и бивши премијер Словеније, Виктор Орбан и Јанез Јанша, подржали су опозициони ВМРО-ДПМНЕ у трци на локалним изборима у Македонији. На предизборном скупу у Вевчанима, Јанша је поручио да ће на дан победе кандидата те странке за градоначелника отворити шампањац.

Бивши премијер Словеније Јанез Јанша је на предизборном митингу опозиционог ВМРО-ДПМНЕ у Вевчанима пожелео тој странци Николе Груевског да победи на предстојећим локалним изборима у Македонији.

„Знам да сви нестрпљиво очекујете Николин говор, зато ми дозволите да будем што краћи и да вам пожелим победу на предстојећим изборима“, рекао је Јанша на митингу навеће опозиционе странке у Македонији.

Локални медији су пренели да је Јанша рекао да је уверен да ће победити кандидатат ВМРО-ДПМНЕ у Вевчанима, садашњи градоначелник Цветомир Угриновски.

„Убеђен сам да ће Цветомир, кога у Словенији знамо као доброг привредника, победити и на дан те победе ми у Словенији ћемо отворити шампањац“, рекао је председник Демократске партије Словеније на синоћном митингу у Вевчанима.

Јанша се, заједно са мађарским премијером и председником странке Фидес Виктором Орбаном, јуче у Охриду приватно састао са лидером ВМРО-ДПМНЕ Николом Груевским, да би сестринској странци пружили подршку за победу на изборима.

Митинг ВМРО-ДПМНЕ у Вевчанима

Митинг ВМРО-ДПМНЕ у Вевчанима

Груевски је после тог састанка на друштвеним мрежама написао да је „остварио радни састанка са пријатељима ВМРО-ДПМНЕ и Македоније“.

Јаншина и Орбанова партија су сестринске странке ВМРО-ДПМНЕ у Европској народној партији.

У Македонији је у току предизборна кампања за локалне изборе, а победу су најавиле обе највеће партије – владајући Социјалдемократски савез Македоније (СДСМ) премијера Зорана Заева и опозицина ВМРО-ДПМНЕ бившег премијера Груевског.

Власт у већини локалних самоуправа у последња три изборна циклуса држи сада опозициони ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског, док сада владајући СДСМ Зорана Заева има само три градоначелника – у Струмици, Куманову и скопској општини Центар.

РТС

Advertisements