Заменик градоначелника Беча и потпредседник Слободарске партије Аустрије (ФПО) Јохан Гуденус оштро је критиковао шефа аустријске дипломатије Себастијана Курца због његових честитка носиоцу листе Зелених Улрике Луначек на њеном залагању за независност Косова.

Курц, иначе и шеф Народне партије Аустрије (ОВП), недавно је на почетку телевизијског дуела Луначековој као поклон предао урамљено писмо захвалности потпредседника косовске владе Енвера Хоџаја, који хвали њено залагање као известиоца Европског парламента за Косово, за независност Приштине.

„Министар иностраних послова Аустрије требало би да зна да је на Косову прекршена Резолуција Савета безбедности УН 1244. Требало би више да се бави међународним правом пре него што се прикључује честиткама Луначековој на њеном залагању за независност Косова“, каже Гуденус у изјави Танјугу.

Подсетио је да Резолуција 1244 јасно говори о томе да је Косово део Србије.

„Као министар Курц не би требало пред камерама да се прикључује захвалности за залагања за независност Косова. То није дипломатски и није на основу резолуције УН“, примећује Гуденус.

ФПО је једина парламентарна странка у Аустрији која се противи независности Косова и то је чинила и 2008. када је тадашњи канцелар и шеф Социјалдемократске партије (СПО) Алфред Гузенбауер одлучио да Беч призна једнострану проглашену независност Косова, подсетио је он.

РТС

Advertisements