Лидер Слободарске партије Аустрије Хајнц-Кристијан Штрахе каже да би Републици Српској требало да буде омогућено право на самоопредељење и да не разуме зашто међународна заједница инсистира на мултиетничкој БиХ.

Јасно је, каже Штрехе за РТРС, да БиХ као таква, не може да функционише.

Хајнц-Кристијан Штрахе

Хајнц-Кристијан Штрахе

Штрахе каже да је недопустиво да међународна заједница користи силу да би очувала једну вештачки креирану државну заједницу, супротно вољи њених народа.

Истиче да би Срби и Хрвати у БиХ требало да добију право да сами одлучују о својој судбини.

„Једина структура која у Босни и Херцеговини функционише јесте Република Српска и због тога и не видим сјајну будућност за Босну и Херцеговину. Из тог разлога требало би да размислимо да Републици Српској омогућимо да има право на самоопредељење“, каже Штрахе.

БиХ се суочава са великом претњом да постане будућа база екстремиста, након извесног пораза Исламске државе у Сирији и Ираку, каже Штрахе и упозорава да БиХ није у стању сама да изађе на крај са овом претњом.

Није сваки муслиман терориста, али иза свих терористичких напада почињених последњих неколико година у Европи, стоје муслимани. Опасност је велика, сматра лидер Слободарске партије Аустрије.

Штрахе каже и да је Европска унија погрешила када је увела санкције Русији и да би било потребно заузети чвршћи став према Турској.

У Аустрији је у току предизборна кампања за парламентарне изборе заказане за 15. октобар.

Према најновијим анкетама, Слободарска партија је на другој позицији са око 25 одсто подршке.

РТС

Advertisements