Не доносите одлуку која би уништила простор за разговор и посредовање, поручила је градоначелница Барселоне премијеру Шпаније Маријану Рахоју и председнику Каталоније Карлесу Пуиџдемону.

Градоначелница Барселоне Ада Колау позвала је данас лидера Каталоније Карлеса Пуџдемона да одустане од намере да једнострано прогласи независност тог шпанског региона.

Она је, истовремено, апеловала на шпанског премијера Маријана Рахона да учини све како би се смањиле напетости и решила „најозбиљнија уставна криза од успостављања демократије у Шпанији“.

Резултати референдума о независности Каталоније 1. октобра „не могу да буду одобрење за проглашење независности, већ стварају могућност за отварање дијалога и међународно посредовање“, рекла је Ада Колау, преноси АФП.

Колау је, међутим, као „главног кривца“ за кризу означила централну владу у Мадриду.

Она је од шпанског премијера Маријана Рахоја затражила да избегне ескалацију даље кризе прибегавањем уставној клаузули која би омогућила централним властима да преузму контролу над регионом, преноси АП.

„Не доносите одлуку која би уништила простор за разговор и посредовање. То је најхрабрија ствар коју можете да урадите сад“, рекла је Колау у јавном обраћању Рахоју и Пуџдемону.

Председник Каталоније Карлес Пуџдемон планира да се у уторак увече обрати каталонском парламенту на седници за коју неки кажу да је замишљена као прилика за проглашење независности тог североисточног региона од 7,5 милиона људи, премда неки тврде да ће седница бити само симболична.

РТС

Advertisements