Одбрана Радована Караџића затражила је од суда у Хагу да на редовним статусним конференцијама прелиминарно образлаже жалбу Караџића на првостепену пресуду од 40 година затвора због геноцида и ратних злочина у БиХ.

По том предлогу, и одбрана и тужиоци имали би, на свакој расправи о стању у поступку, по 20 минута за образлагање основа жалби.

Радован Караџић (архивска фотографија)

Радован Караџић (архивска фотографија)

Тужиоци су се успротивили том предлогу, подсећајући да, по судском правилнику, тема статусне конференције могу бити процедурална питања, здравље оптуженог и услови под којим је притворен.

Такав став имао је и судија Теодор Мерон, председник Механизма, правног наследника Хашког трибунала, пред којим се у Караџићевом предмету води постпак по жалбама.

Говорећи о свом здрављу, Караџић је рекао да се осећа боље и да је задовољан односом који према њему има особље у судском притвору.

На ранијим статусним конференцијама, Караџић се неколико пута пожалио да му се здравствено стање погоршало током година проведених под притворским режимом живота.

Он је данас поновио да проблем види у холандским прописима по којима ради здравствена служба у притвору.

Караџић је данас још једном тражио да му буде омогућено да у притвору користи преносни рачунар, зато што има болове у леђима услед вишесатног седења за стационарним компјутером.

Уз то, Караџић је поновио и захтев да му се дозволи приступ интернету и „Скајпу“, како би лакше дошао до материјала за рад и комуницирао с породицом.

Караџић је сугерисао и да се, услед притворске изолованости, осећа као да је осуђен на смрт.

Како је најавио судија Мерон, о Караџићевим захтевима да добије лаптоп и интернет убрзо ће се изјаснити судски секретаријат.

Следећа расправа о стању у поступку против Караџића мора бити одржана у року од 120 дана од данашње.

Хашки Трибунал је 24. марта 2016. Караџића (72) неправоснажно осудио на 40 година затвора, прогласивши га кривим за геноцид у Сребреници, прогон муслиманског и хрватског становништва широм БиХ, терорисање цивила у Сарајеву дуготрајним гранатирањем и снајперисањем и узимање припадника Унпрофора за таоце, 1991-95.

На ту пресуду жалбе су уложили и Караџић и тужиоци, а поступак по тим жалбама је у току пред судским Механизмом.

До краја жалбеног поступка, за који не постоји рок, остаје да судије проуче писане жалбе и закажу усмену расправу о њима. Потом ће се судије повући ради одлучивања о правоснажној пресуди Караџићу.

Караџић је жалбом тражио да буде ослобођен, а тужиоци да му буде изречена максимална, доживотна затворска казна.

Првобитно је било предвиђено да коначна пресуда Караџићу буде изречена 2018, али су затим уследила кашњења у поступку.

Караџић је у судском притвору у Схевенингену од 30. јула 2008. Претходно су га 21. јула ухапсиле власти Србије у Београду.

РТС

Advertisements