Председник Чешке Милош Земан означио је руску анексију Крима за свршен чин и предложио да Русија Украјини за изгубљено полуострво исплати одштету, било новчану било у сировинама. Понавља да је Косово очигледан пример примене двоструких аршина.

Током дебате након свог говора на заседању Парламентарне скупштине Савета Европе, чешки председник је цитирао мишљење бившег немачког председника Јоахима Гаука да би враћање Крима Украјини изазвало европски рат.

Директни разговори Русије и Украјине би могли да воде до исплате компензација Украјини за изгубљени Крим, било новчане, било у сировинама, предложио је председник Земан у Стразбуру.

Међутим, нагласио је да је то само његово лично мишљење.

Земан је поводом Крима поменуо поново отцепљење Косова чију независност је део међународне заједнице признао и упозорио да је то очигледан пример примене двоструких аршина, будући да је Запад независност Косова признао а отцепљење Крима није, јавља чешки радио.

„Санкције Русији нису ефикасне“

Земан је тражио да Европска унија укине санкције против Русије, наводећи да не жели да улази у њихову оправданост, али да оне уопште нису ефикасне.

Земан је на заседању Парламентарне скупштине Савета Европе рекао да санкције праве још једну линију поделе у Европи, док руском председнику Владимиру Путину доносе високу популарност јер Руси имају осећај да су у тврђави под опсадом и траже јаког лидера.

„Молим, схватите ме исправно. Ја не говорим о оправданости санкција. Ја говорим о ефикасности санкција. А управо данас немачки дневник Велт има чланак у коме се пише да ЕУ тим санкцијама губи, док за Русију оне не значе ништа лоше. То није стратегија где побеђују сви, већ стратегија у којој сви губе. Исто као што видимо у случају Брегзита. Исто се може рећи и о санкцијама (Русији)“, казао је Земан.

Чешки председник подсетио је на пример Кубе где је без обзира на све блокаде и ембарга деценијама на власти остајао Фидел Кастро, а такође је упозорио да санкције у државама против којих су уведене, изазивају феномен тврђаве под опсадом.

„Ако желите да повећате популарност неких лидера, не говорим само о Путину, уведите блокаде и санкције, јер психолошки наступа феномен опкољене тврђаве. Тврђави под опсадом потребан је јак лидер. Његова популарност расте. Путин сада има подршку 80 посто и верујем да је велики део те популарности испровоциран санкцијама“, рекао је чешки председник.

Земан је додао да је Савет Европе организација чији циљ јачање пријатељства међу народима, а не подстицање подела.

„Ја сам политички олд тајмер. Једно од мојих искустава јесте да је врло тешко створити пријатеље али врло лако стећи непријатеља. Европа је континент подељен многим линијама, а једна од њих је линија између Русије и остатка Европе. Не желим да претерујем. Нећу да кажем да је то понављање гвоздене завесе, али и даље је то нека линија поделе“, рекао је Земан.

Председник Чешке подсетио је да је Европа континент од Атлантика до Урала, како је говорио Шарл де Гол а да се не може искључити из њега Русија, јер је Чајковски једнако важан за Европу као Бетовен, Достојевски као Шекспир а Солжењицин као Хемингвеј, и да не треба политички искључивати Русију из Европе, кад ионако не може да се искључи њена култура.

„Шта препоручујем уместо санкција? Комуникацију међу људима на разним нивоима. Имам искуство из тоталитарног доба да су се комунисти екстремно плашили феномена идеолошке диверзије. Они су једноставно настојали да затворе границе. Зато је постављена гвоздена завеса, уведена цензура. Плашили су се да ће обични људи на обе стране разговарати, размењивати мишљења. То што је нама потребно данас јесте идеолошка диверзија, другачија, за мирнодопска времена“, рекао је Земан.

РТС

Advertisements