Србија се евидетно налази у незгодној ситуацији, у протеклих неколико година смо сведоци све јачег утицаја на наш народ да одустане и да се одрекне Републике Српске и тиме прихвати унитарну Босну и Херцеговину као решење.

Изјава Бакира Изетбеговића да ће БИХ признати независност Косова* није искључиво један од начина да његова Странка демократске акције учврсти свој положај код бирача у предизборној години, већ такође служи као опомена Србији и Републици Српској да одустану од Декларације о опстанку Српског народа која је у изради. Важно је напоменути да се Бакир Изетбеговић и његова странка налазе у веома неповољној ситуацији, економске прилике у Федерацији им не иду у прилог, административно држава је нефункционална са кантоналним владама које служе само као параван за корупцију и политичко ухлебљење и све гласније поруке од стране Хрватског народа који тражи свој ентитет су сатерале Изетбеговића у ћошак.

Неспособност Изетбеговића и СДА да спроведе неопходне реформе које би спречиле пропадање економије и смањило незапосленост која износи нешто више од 40% је оставила само једну излазну карту за његов режим а то је играње са људским осећањима. Изјавом о могућем признању Косова* чиме би урушио институције сопствене државе, Изетбеговић жели да додатно антагонизује Српски народ (и у мањем делу Хрватски) како би покушао да опстане на власти и тиме спречи јачање грађанских опција у самој Федерацији. Као и сваки неодговорни политичар, Он прикрива катастрофално стање у администрацији и економији и дестабилизацијом односа са Србијом и Републиком Српском покушава да осигура своју позицију код бирача. Већи проблем за Изетбеговића је то што у Србији нема партнера за свађу и тиме је у немогућности да проблеме Босне и Херцеговине припише Србији као што је то био случај раније. На основу изјаве Вилијема Монтгомерија бившег амбасадора Сједињених Држава у нашој земљи, који је осудио Изетбеговићеву изјаву, можемо закључити да је политика коју је Србија водила према БИХ у протеклих неколико година дала резултате.

Институционално јачање односа са Републиком Српском и конкретним пројектима као што су аутопут Бања Лука- Београд, новац издвојен од стране Србије за Сребреницу и општине у Федерацији у којима Срби чине већину, су реалне назнаке јачања сарадње између Србије и РС. Са друге стране Србија је прва пружила руку Бошњачком руководству, посета Председника Вучића Сребреници у којој је нападнут је била снажна порука да Србија жели унапређење односа. Такође посета Изетбеговића Београду као и пријатељске изјаве које су стизале из Београда су биле јасан показатељ којим путем Србија жели да иде у односима са БИХ. Србија је на одговоран начин градила своје односе са БИХ, ни на један начин није угрозила суверенитет и територијални интегритет БИХ али стабилизација односа не зависи бише само од Београда. Главни проблем у вези изјаве Бакира Изетбеговића је управо што се тиме крши Дејтонски споразум којем је Србија гарант, без пристанка Републике Српске је немогуће признати независност Косова* , а ако би Изетбеговић једнострано признао лажну државу, тиме би урушио институције сопствене државе и био би означен као главни кривац у кршењу Дејтонског мировног споразума.

Стабилност и очување мира је једина алтернатива на овим просторима, неодгорне изјаве не смеју више да „мажу очи“ грађанима БИХ и тиме да гурају под тепих гореће питање администрације и економије. Политичари морају схватити своју историјску улогу и одговорност, ратним хушкањем и неодмереним потезима само доприносе стварању већих проблема и тиме спречавају дијалог и демократизацију друштва. У следећих пар дана резултат ће бити познат, или ће све остати на предизборном трику или ће Бошњачки члан председништва покренути урушавање институција Босне и Херцеговине. Надајмо се да је ово само једна у мору изјава на које смо навикли у предизборним годинама.

Лазар Павловић – Члан савета Центра за међународну јавну политику

НАЦИОНАЛИСТ

Advertisements