Судско веће Хашког трибунала је након петогодишњег политичког процеса против Ратка Младића данас првостепеном пресудом осудило генерала ВРС на казну доживотне робије.

Тим поводом реаговали су и представници руководства Српског сабора Заветници. Њихове изјаве преносимо у целини:

Стефан Стаменковски, председник Заветника

Никада не смемо заборавити одговорност оних који су срамно испоручили генерала, а пре свега изјаву бившег председника Републике Србије, Бориса Тадића, који је тог дана рекао да смо “опрали љагу са лица”.

Пресуда у Хагу је покушај делегитимисања Републике Српске и ми као држава и народ смо у обавези да свуда и на сваком месту сведочимо истину о дешавањима у протеклом рату, а не да усвајамо њихове лажиране верзије.

Генералу Ратку Младицу се суди, јер није дозволио да српски народ доживи исту судбину као два пута пре тога у току 20. века. Он је зауставио даља дивљања Орићевих терориста, који су у Средњем Подрињу 1992. и 1993. убили 3267 Срба.

Милица Ђурђевић, члан Председништва Заветника

Пресуда генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу донета је у истом оном маниру како су то некада чиниле инкивизиције. Пресуда је унапред написана, кривац је унапред осуђен, а доказа наравно нема.

Одлука Хашког суда за Србе је очекивана јер ми од тог полиитчког трибунала правду нисмо ни очекивали.

Хашки трибунал је од свог оснивања Србима пресудио више од 1000 година робије и тиме доказано потврдио да је његова улога изразито антисрпска.

Зар ми као народ треба да поштујемо одлуку трибунала који ниједног Хрвата није осудио за злочине над Србима?! Шта они то желе нама да поруче – да је Младић злочинац, а Харадинај некакав премијер?!

Ми поштујемо све невине жртве са обе стране, али не пристајемо на насилно мењање чињеница и кривотворење историје.

Срби су прве жртве исламског радикалног фундаментализма у Европи, и то је неупитна чињеница, а из ње може само да следи закључак да је Ратко Младић први борац против исламског радикализма у Европи. Време пред нама ће то показати и европски народи, суочени са терористима и екстремистима – увидеће против чега се заправо борио генерал Младић.

Данијел Игрец, члан Главног одбора Заветника

Одлуком да српског генерала Ратка Младића осуде на казну доживотне робије судско веће правника који су већ одавно раскрстили са правом и правдом само је још једном потврдило политичку природу Хашког трибунала и показало да је он очигледан симбол антисрпске пропаганде.

Генерала који је сачувао Републику Српску и стао у одбрану не само српског народа већ и читаве Европе од најезде исламског радикализма данас је та иста Европа осудила за ратне злочине и злодела против којих се Ратко Младић одлучно борио. 

Оптужница, пуна контрадикторности, мањкавости и лажираних доказа у потпуности је показала како је Запад читав систем међународног кривичног правосуђа ставио у службу демонизације и сатанизације једног народа. Политички конструкт “удруженог злочиначког подухвата” послужио је Хашком суду да напише једну лажну историју у којој су агресори представљени као жртве, а жртве као агресори. Историју у којој је Србима додељена улога највећих касапина иако је све оно што је српски народ чинио у 20. веку била искључиво гола борба за опстанак и одбрану своје слободе.

Генерала Младића западни мејнстрим медији осудили су већ и пре почетка суђења. То је уобичајена пракса када су Срби у питању. За њихову кривицу је већ довољно да једна профитерска НВО којој је до истинских жртава рата стало колико и до лањског снега упери прст у српски народ и затражи његово санкционисање.  

Кроз месец дана хашки (злочиначки) суд затвара своја врата. Оно по чему ће остати упамћен није промоција правде већ промоција политике двоструких стандарда, учешће у покушајима укидања Републике Српске, делегитимизацији историјске државности српског народа и афирмацији злочина као пожељног средства у западној политици уситњавања српског етничког простора.

Извор: zavetnici.rs