правду Хашког трибунала најбоље су осетили Срби, “што је лако доказати простим увидом у пресуде и казне које су се Србима изрицале, док истовремено српски народ остаје без одговора на питање ко је побио око 30.000 Срба у грађанском рату у БиХ, од чега велики број цивила”.

„Хашки трибунал је политички суд који је концентрисан искључиво да ‘покрије’ већ раније донесене политичке налоге о карактеру протеклог рата и распаду бивше Југославије“, рекао је Додик, пренела је РТРС.

Он је упозорио да након Хашког трибунала остају четири истине – српска, хрватска, бошњачка и „хашка“, са којима сви на просторима бивше Југославије морају да се носе у будућности.

„И оно мало напора у функцији помирења који су уложени у конкретним локалним заједницама и на простору целе БиХ, Хашки трибунал је својим одлукама у континуитету срушио“, напоменуо је Додик, у изјави за Срну.

Председник Српске је додао да је важан сегмент рада тог суда и то што се показао као веома несигурно место и „постао гробница за многе којима се тамо судило“.

„Директан пренос самоубиства (хрватског генерала Слободана Праљка) у судници Хашког суда најбоље описује карактер, озбиљност и намере тог суда. Можда је то и најстрашнија илустрација функционисања те правосудне институције која је посејала ново семе раздора у БиХ и све нас заједно додатно удаљила од помирења, које су и сами прокламовали оснивајући Хашки трибунал“, рекао је Додик.