Влада у Приштини усвојила је извештај у којем се наводи да је споразумом о демаркацији границе дио територије Косова додељен Црној Гори. Извештај је кредибилан, каже косовски премијер Рамуш Харадинај, који тврди да чак 17 одсто Црне Горе припада Косову

фотомонтажа

Председник комисије за демаркацију Шпејтим Булићи казао је да извештај претходне комисије није у сагласности са граничном линијом које су имале Црна Гора и некадашња аутономна покрајина Косово.

– Владина комисија за демаркацију граничне линије са Црном Гором оценила је да споразум који је потписан у августу 2015. године између Косова и Црне Горе није правичан јер није узео у обзир материјале који су били у корист Косова – рекао је за Коха диторе Булићи.

Косовски премијер Рамуш Харадинај оценио је да је нови извештај кредибилан и да су га саставили стручни људи који су потврдили досадашње тврдње да је Косово ранијом верзијом споразума оштећено по питању територијалне целовитости. Харадинај је додао да је извештај нове комисије показао да је Косово управљало територијом до Куле и Жлепа.

– Седамнаест одсто територије Црне Горе било је уписано у катастарске регистре те републике – написао је Харадинај на Фејсбуку, вероватно мислећи на некадашњу администативну територију јужне српске покрајине.

Наравно, седамнаест одсто територије није мало, а може се рећи да су овакве изјаве додатно непријатне, нарочито ако долазе од највиших званичника, па макар служиле само за унутрашњу употребу.

Идући том логиком многи су се у Црној Гори већ досетили да је 1913. године Метохија са Пећи била у саставу Црне Горе, што само показује колико је мало потребно за отварање Пандорине кутије на Балкану.

Танјуг

Истовремено, министар спољних послова Црне Горе Срђан Дармановић још једном је поновио да је питање демаркације са Косовом за Црну Гору завршена прича, и додао да се узда у „демократску снагу косовских институција“.

– Питање демаркације је сада проблем Косова. Скупштина Црне Горе никада није поништила међународни споразум и то се неће десити ни овом приликом – био је јасан Дармановић.

Свакако треба рећи да је уздање црногорске стране у „демократски капацитет Косова“ заправо само еуфемизам за очекивање Подгорице да ће ово питање бити позитивно решено под притиском САД и НАТО.

У том смислу можда је тренутно од билатералних односа између Црне Горе и такозване републике Косово занимљивија унутрашња динамика у самом политичком животу Приштине.

Наиме, споразум о демаркацији већ је показао јавно неслагање коалиционих партнера садашње власти на Косову, коју чине Демократска партија Косова (ДКП), Алијанса за будућност Косова и Иницијатива за Косово и друге странке.

Лидер ДКП Кадри Весељи, који је и председник скупштине Косова, прошле недеље је казао да сви посланици његове странке у парламенту сем једног подржавају актуелни споразум.

На другој страни, Покрет Самоопредељење као највећа странка у парламенту Косова је против споразума, и према речима посланице Аљбуљене Хадшију, премијер Рамуш Харадинај прво што треба јесте да поништи споразум.

Занимљив је такође и став такозваног председника Косова Хашима Тачија који је позвао посланике у скупштини да ратификују споразум о демаркацији са Црном Гором, што само појачава утисак конфузије која по овом питању влада у Приштини.

Бета

– Желим да верујем у политичку вољу изабраних представника грађана, али истовремено позивам све посланике Скупштине Косова да независно од партијске припадности буду уједињени у ратификацији овог међудржавног споразума – написао је Тачи на Фејсбуку.

На концу, ту је и став представника Српске листе на Косову, који су још претходног косовског премијера Иса Мустафу обавестили да они неће подржати ратификацију споразума, јер се томе противи званични Београд, а што би уједно значило и индиректно признање независности Косова.

Извор: informer.rs