Руска Федерација и њен председник Владимир Владимирович Путин пружиће максималну помоћ српском генералу Ратку Младићу у обарању првостепене хашке пресуду којом је он осуђен на доживотну казну затвора, најављују из Москве

Танјуг

Руски посланик Павел Дорохин, председник Комитета за одбрану генерала Младића, најавио је да ће Русија као стална чланица Савета безбедности УН утицати на формирање новог састава судија које ће разматрати жалбу Младићевих адвоката.

– Став Русије и њен утицај могли би имати одређену улогу кад је реч о ангажовању заиста објективних судија, како бисмо након разматрања жалбе на првостепену пресуду добили коначну пресуду која неће бити пристрасна, политизована, неоснована и неправедна… – поручио је Дорохин на конференцији у Москви. Према његовим речима, Министарство спољних послова Русије више пута је истицало антисрпску политику Хага.

– Хашки трибунал је покушавао да сву кривицу за злочине свали на српски народ, на његово војно и политичко руководство. За догађаје у БиХ до данас је осуђено 128 људи, од којих је чак 91 Србин! Укупно су осуђени на 758 година затвора и има још шест пресуда на доживотну казну – подвукао је Дорохин.

Велика неправда

Трибунал је покушао да сву кривицу за злочине свали на српски народ. За догађаје у БиХ до данас је осуђено 128 људи, од којих је 91 Србин

Павел Дорохин, руски посланик

Адвокат Драган Палибрк, на другој страни, сматра да ипак треба сачекати конкретне резултате руске помоћи.

– Бранио сам Младићевог најближег сарадника Јова Ђога, а требало је да браним и генерала Толимира. Због тога осећам блискост с генералом Младићем и желим да му помогну сви који могу. Руси су и раније могли да утичу на Хаг и учине нешто конкретно за Младића, почевши од врло лошег здравственог стања – наглашава Палибрк.

Извор: informer.rs