Појавили су се очигледни докази да САД тренира и увежбава џихадисте. Већина њих су бивши припадници снага ИС као и других милитантних група  чија је идеологија слична оној коју има ИС. У источној Сирији они се тренирају и увежбавају како би постали такозване “демократске снаге“.

После месеци жалби руских војних и дипломатских власти да амерички војни саветници учествују у увежбавању исламистичких и њима сличним снагама, појавио се видео емитован од стране “Еуфрат Поста“ опозиционог медија у Деир Езору.

Фото: Profimedia

Овај видео употпуњује  магловите информације које су процуреле у вези активности америчких тајних служби у источној Сирији протекле године.

Очигледно је да арапски борци у видеу не припадају снагама сиријских побуњеника, већ мање познатом огранку званом Војни савет Деир Езора.

Снаге Деир Езора су, за разлику од сиријских побуњеника, део пројекта Стејт департмента и Цие који су одвојени од надлежности Пентагона.

Борци снага Деир Езора могу се поделити у две категорије:

1. Сиријске побуњенике или Еуфратска племена који су се сврстали у редове ИС током терористичке контроле града Деир Езор 2013-2014. године, а који су се касније предали сиријским побуњеницима.

2. Џихадисте Јабхат ал-Нусре, огранка Ал-Каиде, чији је командни центар био у Деир Езору до 2014. године. Касније, били су избачени из те области од стране ИС (након одбијања да се сврстају у њихове редове) да би се на крају прикључили америчким обавештајним службама у Јордану.

У задњих неколико дана, и у бар једној ситуацији пре тога,  снаге Деир Езора су напале позиције сиријске војске, у области Деир Езора, градове Кхасхама и Ат-Табијаха.

Сиријски побуњеници као и други амерички војни извори нису реаговали на ове нападе. То значи да су или сиријске побуњеничке снаге или америчке службе одговорне за напад снага Деир Езора. Своју умешаност негирала је само Циа иако нема обавезу да износи такве податке.

Видео можете погледанти на овом сајту.

Извор: srbijadanas.com

Advertisements