Српска дијаспора формираће политички покрет који ће прерасти у странку с циљем да помогне својим државама поријекла и да се бори за добро свог народа, каже Драган Станојевић, предсједник Скупштине дијаспоре Срба у региону.

Фото: Велибор Трипић | Драган Станојевић, предсједник Скупштине дијаспоре Срба у региону: Формирамо странку српске дијаспоре

„Наш циљ није да преузимамо власт, него да будемо полуга која би могла утицати на власт. Сада нам је циљ да будемо у Србији у парламенту, а сутра, зашто не, и у РС да имамо представнике“, каже он.

НН: Који је повод Вашег боравка у Бањалуци?

СТАНОЈЕВИЋ: Позвани смо од стране председника Милорада  Додика и министара да се направи форум у Бањалуци. Одазвало се стотинак људи из расејања. Дијаспора је један од најважнијих сегмената српског друштва и једно од највећих изворишта прихода. Не знам да ли знате, у Србију годишње од дијаспоре дође четири до шест милијарди долара дознака, и то само оно што може да се региструје. Осим тога, искуства показује да свака власт која дође не третира дијаспору на прави начин. Дијаспора може да буде најбољи амбасадор Србије и свих српских земаља.

НН: Само да појаснимо, ради се о српској дијаспори земаља у региону?

СТАНОЈЕВИЋ: Овде имате људе од Русије, преко Француске па даље. А пореклом су из Србије, из РС. Ја иначе мислим да дијаспору не треба делити према пореклу. Ја сам лично са Златибора, а имате људе из Бањалуке, из других крајева БиХ, Србије, итд.

НН: Шта то дијаспора може да уради?

СТАНОЈЕВИЋ: Ако говоримо о РС, дијаспора може да брани интересе РС у свим домицилним државама у којим се налази користећи контакте и утицаје које тамо има. Ми можемо да бранимо нашу страну с обзиром на то да видимо како се нас представља у лошем светлу, а нико не говори да смо ми Срби у ствари угрожени у сопственим државама. Ми желимо да се поврати поверење у дијаспору јер је она, посебно у Србији, много пута била искориштена и изварана. Мој предлог је да се обезбеде услови за наше људе да инвестирају.

НН: Гдје Ви видите српски народ данас у погледу геополитичких стратегија?

СТАНОЈЕВИЋ: Сведоци смо да је у свету данас дошло до једног глобалног прелома који се посебно осетио после дешавања у Украјини, где је држава изгубила суверенитет и где њом управљају сви сем народа који тамо живи. Почели су да спречавају да се користи руски језик. Слично се дешава у Црној Гори. Људи који воде те државе су под утицајем западних структура који не штите интересе нас, традиционалног народа. Те структуре намећу неке друге традиције и вредности, а то онда резултира сукобима као у Украјини између Запада и Русије, где Русија више није као у доба Јељцина. Показала је да зна и уме да се брани, а ми смо то препознали. Те наше везе с Русијом нису само економске, јер Русија и нема неки велики економски интерес овде, него се ради о традиционалним, генетским везама.

НН: Значи, Ви сматрате да Срби треба да се од Запада окрену Русији?

СТАНОЈЕВИЋ: По мени, ова политика која се води у РС је права политика коју већина наших људи прихвата.

НН: Мислим да ће вам сами бизнисмени овдје рећи гдје је њихов интерес, који тржишта имају углавном у западним земљама.  

СТАНОЈЕВИЋ: Ви не знате следећи податак: у Русији је до ових дешавања 2014. било 300.000 наших људи који су тамо радили. Нико није зарађивао испод 1.500 долара. Вероватно не знате да је преко милијарде долара долазило само из Русије. Говоримо о дознакама које долазе са Запада, а ове нико не препознаје. У РС има много људи који раде у Русији, а кући су донели шестоцифрене износе. То се не препознаје јер не иде кроз банкарски систем, људи доносе кешом, или преко Кипра, или слично. Осим тога, у РС су најкрупнији инвеститори руски, јесте да су везани за нафту и гас, али то је чињеница. Евроазијско тржиште је највеће тржиште. Зашто се западне компаније боре да дођу на руско тржиште, а ми се овде правимо паметни?

НН: Да ли сте о томе разговарали са бизнисменима одавде? Шта они кажу?

СТАНОЈЕВИЋ: Наравно, причамо с њима и указујемо на тај огромни потенцијал тамо. Желим још нешто ексклузивно да вам кажем: ми као дијаспора смо решили да формирамо један покрет родољуба у отаџбини и дијаспори. Фактички, то ће бити странка српске дијаспоре која ће бити у Србији, Род, тако ће се звати. Сви досадашњи начини да помогнемо нису уродили плодом, па смо одлучили да пробамо овако. У свакој земљи имамо људе који су лидери. Све су то угледни и доказани људи.

НН: Из којих су земаља?

СТАНОЈЕВИЋ: Из свих европских, почев од Немачке, Аустије, Швајцарске…

НН: Дакле, са Запада?

СТАНОЈЕВИЋ: И из Русије. Ја покривам Евроазију и један сам од главних иницијатора. Има нас и из Аустралије, Америке, Кине… Са свих страна. Борићемо се за српске интересе било где. Ми немамо никакав материјални интерес за то што радимо. Наши мотиви су најчистији, јер ми размишљамо дугорочно.

НН: Ако сам добро схватио, та организација имаће и економски и политички дио?

СТАНОЈЕВИЋ: Тако је. Имаћемо преко десет савета – савет за економска питања, за културу, образовање, здравље итд… Све ће ту бити стручни људи у свету у својој области. Ту ћемо укључивати људе из наших земаља који су стручни у тим областима. Ту ће бити пројекти од оних за очување културе, језика, традиције, па до економских. Видите како је дошло до ревизије историјских чињеница, као, рецимо, у Украјини где се православци међусобно боре где их је Запад завадио користећи фашистичку идеологију.

НН: Бићете, како видим, политичка организација?

СТАНОЈЕВИЋ: Покрет, који ће прерасти у политичку организацију.

НН: И кандидовати се на изборима у Србији, РС, Хрватској?

СТАНОЈЕВИЋ: Свугде где будемо имали подршку. И где буду услови. Ја да бих гласао морам да одем у Москву и ако сам из Владивостока морам да пређем 12.000 км да бих се уопште пријавио да могу да гласам. Ми захтевамо електронско гласање, као што је то у свим савременим земљама.

НН: Колики мислите да је ваш домет или потенцијал овдје у РС?

СТАНОЈЕВИЋ: Наш циљ није да преузимамо власт, него да будемо полуга која би могла утицати на власт. Сада нам је циљ да будемо у Србији у парламенту, а сутра, зашто не, и у РС да имамо представнике и по министарствима.

НН: Да ли је ваш примарни циљ да поправите положај дијаспоре или да утичете на дешавања унутар својих земаља поријекла?

СТАНОЈЕВИЋ: И једно и друго. Да бисмо имали јачину, морамо имати своје представике у својој држави. До сада смо имали некакве чиновнике који су у наше име одлучивали, што је потпуно неправилно. Ја имам много утицаја у Москви, неко има у другим земљама, зашто то не искористити? Ми смо родољуби који желе и да утичу на власти и да им помажу. За нас је дугорочни циљ добро српске нације.

Извор: nezavisne.com

Advertisements