Албанију су са простора читаве Европе преплавили еври од продаје дроге, чиме су они завршили и у банкама те мафијашке земље, а што је довело до енормног јачања домаће валуте лек. То је открио холандско-албански новинар Винцент Трист, који је на Твитеру поделио статус о свом сазнању шта се у протеклом периоду догодило и довело до изузетног слабљења евра у односу на лек.

– Разговарао сам с двојицом званичника који раде у банци Албаније: Разлог зашто је лек толико ојачао ових дана јесте због тога што је огромна количина криминалног новца – највероватније од трговине дрогом – замењена из евра у албански лек – написао је Трист.

Његове речи убрзо је потврдила и посланица албанске опозиционе Демократске странке Јорида Табаку, која је упозорила челне институције своје земље да се не радују превише јер је девалвација евра довела у питање ефикасност албанског бизниса.

– Слабљење евра није продукт економског раста, већ долазак прљавог новца од продаје дроге. Влада већ месецима покушава да нам замаже очи причама како успевамо и растемо у сваком погледу, а истина је другачија. Наш економски раст није ни близу тога да утиче на вредност евра. Прљави новац од дроге штети поштеним бизнисменима, фиктивно девалвира евро и ставља Албанију на челну позицију међу коруимпираним и мафијашким земљама – рекла је Јорида Табаку, док економски стручњаци објашњавају да уласком велике количине неке стране валуте у земљу долази до смањене потражње за њом, а пораста за домаћом, чиме и она добија на вредности.

Иначе, према извештају америчког Стејт департмента за 2017, који је објављен крајем априла ове године, констатује се да је Албанија и даље водећа земља у свету када је у питању прање пара, а да је главни извор такозваног прљавог новца трговина дрогом, утаја пореза, кријумчарење и трговина људима.

– Изградња, нарочито у приобалним подручјима, пословних пројеката и коцкање најпопуларније су методе прања новца у Албанији – наводи се у извештају.

Занимљиво је да је и сам албански премијер Еди Рама више пута довођен у везу с многим сумњивим пословима, међутим, он никада због тога ни пред ким није морао да одговара, посебно не пред европским званичницима.

Држе главне путеве наркотика
– око 75 одсто светског тржишта наркотицима налази се у рукама албанске мафије
– процена је да дилери из те земље месечно прокријумчаре од четири до шест тона хероина
– његова вредност на годишњем нивоу је две милијарде долара
– албански медији су пре две године тврдили да у њиховој држави постоје два тајна аеродрома са којих се марихуана превози до Италије
– наводно постоје четири најјача мафијашка клана из Албаније којима руководе породице Kула, Абази, Борици и Брокај
– прошле године је објављено да је Албанија земља са најјефтинијом дрогом и највећим потенцијалом корисника у региону
Kућни притвор бившем шефу полиције, нарко-босу
Бившем албанском министру унутрашњих послова Саимиру Тахирију одређен је кућни притвор јер је под истрагом због умешаности у кријумчарење дроге, посебно канабиса. Он је прошле недеље поднео оставку на место посланика, а опозиција тврди да је то урадио у договору с Рамом, ког је у Берлину дриблала немачка канцеларка Ангела Меркел и захтевала од њега обрачун с корупцијом и организованим криминалом. Тахиријева оставка је требало да послужи као пример да Рама добро ради посао.

– Шест месци сам ћутао и слушао оптужбе да сам криминалац и шеф мафије, зато ћу сад да се суочим с ђаволским судом – поручио је јуче Тахири и жестоко оплео по Љуљзиму Баши, лидеру опозиционих демократа, јер га је називао нарко-босом.

– Баша је убио четворицу невиних људи, а за то му никада није суђено. А оптужује ме и Сали Бериша, човек који је некажњено вршио атентате, крао и пљачкао – рекао је Тахири и тако открио прљав веш и других високих албанских званичника.

 

Извор: E.S.T. / republika.rs