Породица му је из Брчког, али су се у освит рата у БиХ преселили у Kосовску Митровицу, где је овај младић препознао лепоту православља

Сулејман је имао само 19 година када је одлучио да се одрекне ислама, постане Душан и да се, како каже, врати у православље. Данас, две године касније, он живи по начелима хришћанства, помаже у одржавању српских светиња и стоички подноси све нападе комшија Албанаца у Kосовској Митровици.

Променити веру, име и презиме и живети на Kосову и Метохији није лако. Зна то и Душан који свакодневно трпи попреке погледе, добацивања и вређања од стране Албанаца.

– Они не могу да прихвате то што сам крштен и што сам из ислама прешао у православље. Чак сам чуо да постоје и они који су се баш намерачили на мене, али ја се никога и ничега не плашим сем Бога – прича Душан и хришћански додаје да таквима ништа не замера и да их не одуђује.

Да ствар буде гора, и међу православцима има оних који не схватају зашто је одлучио да промени веру.

Душан воли православне манастире, Фото: Фацебоок/Душан Обреновић

– За сву мржњу према мени, за све ружне речи и све што раде судиће им Бог. Напослетку нам свима само он суди – каже он.

Рођен је у муслиманској породици као Сулејман Муратовић. Породица му је из Брчког, али су се у освит рата у БиХ преселили у Kосовску Митровицу, где је овај младић препознао лепоту православља, али и открио истину о свом пореклу.

Најближи срцу му је Патријарх Павле, Фото: Фацебоок/Душан Обреновић

– Православље ме вукло од малих ногу. Још као дечак сам био одушевљен српским црквама и манастирима и дивио сам се мудростима блаженопочившег патријарха Павла. Kада је мој отац то видео, открио ми је да су моји преци уствари били православци које су Турци насилно превели у ислам. То шокантно сазнање је потпуно променило мој поглед на веру – каже он за Информер.

Схватио је да је православац и да тој вери мора што пре да се врати, јер је вера нешто што је у нама и што нико не може на силу да нам наметне.

– Одлучио сам да узмем име Душан, по нашем највећем владару Душану силном и презиме Обреновић, по књазу Милошу и његовој династији. За крсну лаву сам одабрао светог Јована, јер је управо он крстио Христа – прича он.

Стари православни поздрав, Фото: Фацебоок/Душан Обреновић

У Београду највише воли манастир Фенек у Јакову и женски манастир у Раковици, где почива патријарх Павле.

Душан у цркви, Фото: Фацебоок/Душан Обреновић

(Telegraf.rs)

Advertisements