Приликом реконструкције Трга Републике, испод асфалта, пронашли смо дрвене коцке из друге половине XIX века. Оваква дрвена калдрма била је постављена све до Теразија, а калдрма је била од дрвета да би се смањила бука приликом проласка возила. До сада смо пронашли око 1.500 релативно добро очуваних комада које су прегледали и пописали стручњаци Завода за заштиту споменика. Очуване коцке се одвајају од оних које су уништене асфалтирањем. Завод за заштиту споменика града Београда уступиће 150 комада дрвене коцке Народном музеју у Београду. Део коцке биће враћен на Трг Републике и посебно заштићен како би грађани могли да виде како је Трг некада изгледао, а део ћемо користити за друге делове пешачке зоне у центру града.

На овом примеру се види како су се раније односили према споменицима културе. Нешто слично се догодило приликом реконструкције Малог степеништа Јелисавете Начић које се налази преко пута Амбасаде Француске. “Генијалци” који су водили Београд пре нас једноставно су асфалтирали прва три степеника и тако уништили споменик културе. Приликом реконструкције Малог степеништа поново смо открили ове некада асфалитиране делове, рестаурирали их и сада грађани могу да виде Мало степениште како је изгледало 1903. године када је направљено.
Када смо код Трга Републике, који се сада реконструише, нећемо да заборавимо да су ту, у центру Београда, без сагласности Завода за заштиту споменика, поставили сат приватне компаније, који данас не ради и киоске, као и да су затворили Народни музеј који смо ми реновирали и отворили.

Advertisements

Оставите одговор