Максимални износ који ће мајке добијати током породиљског боловања биће повећан са три просечне плате на пет, сазнаје Србија Данас.

Ова одлука ће бити донета као одговор је на критике жена које остварују велике зараде, а којима је накнада за време породиљског боловања, према Закону о финансијској подршци породици, у први мах била ограничена на три просечне плате.

Са друге стране, још се не зна да ли ће бити одређен и неки минималац за мајке, како оне које су у радном односу краће од 18 месеци не би примале симболичне износе на име ове накнаде.

Наиме, ниједна жена није оштећена претходним обрачуном, јер у 2.300 деце која су рођена од доношења овог закона ниједно није родила мајка са платом изнад 1.200 евра. Подаци показују да је тренутно на боловању 45.000 мајки, да се годишње роди око 65.000 деце и да се, док се број рођене деце смањује, укупна давања дрзаве за мајке повећавају.

Те је тако 2008. године било издвојено у ове сврхе 25 милијарди динара, 2012. године 40 милијарди, прошле године 52,5 милијарди, ове године 58 милијарди, док се за следећу годину очекује још већи буџет.

Advertisements