Председник Скупштине лажне државе Косово поручио да се следећи сукоб „неће завршити само на Косову“. Бивши шеф ОВК тврди да им Ниш припада историјски, па се неће либити да га врате?!

Председник Скупштине лажне државе Косово Кадри Весељи запретио је Србима да ће евентуални следећи сукоб бити повод да Шиптари крену на Ниш, јер им, како је рекао, историјски припада!?!

Весељи је сасвим отворено рекао да се неће либити да крене у освајање југа Србије. Као разлог за ову акцију он је навео да „треба да се поштује територијални интегритет“!?

Дестабилизација региона

– Ако сукоб поново почне и неко покуша да га подстакне, он се не би зауставио само са Косовом. Косово не би било једино бојно поље. Нису ми непознате претње, чак ни оне да се Албанци неће зауставити до Ниша. Међутим, то сигурно не доприноси стабилизацији ситуације. Али ова изјава има историјско упориште, записано у књигама објављеним у Србији – објаснио је Весељи и још поврх свега додао да би Србија, ради сопствене будућности, требало да се договори са Приштином и извини због злочина почињених на Косову у време власти Слободана Милошевића (!?):

– Коначан споразум са Београдом видим као правно-обавезујући споразум између две независне државе, који ће резултирати узајамним признавањем и обезбедити основе за дуготрајан мир између наше две земље.

Коментаришући најновије претње, безбедносни стручњак Орхан Драгаш оцењује да не постоји начин да дође до сукоба које у својој глави замишља Весељи.

– Косово нити може нити има капацитет да улази у оружане сукобе са Србијом, зато што је то још протекторат великих страних сила, а пре свега САД и Немачке. Сукоби на које Весељи мисли имају своје име у међународном праву и безбедносној терминологији, а то су терористичке активности. Против терориста Србија има обавезу, снагу и капацитет да се ефикасно обрачуна. Овакви последњи крици Весељија су последица тога што Косово више није миљеник и чедо САД, као што је досад било и због тога што је Србија преузела иницијативу која се уважава код њих – подвлачи Драгаш.


Хан: Вучић и Тачи свесни последица промена граница

Комесар за проширење ЕУ Јоханес Хан изјавио је да су председници Србије и Косова, Александар Вучић и Хашим Тачи, свесни ограничења идеје о промени граница.

– Још је рано да се прича о томе какав је став Европске комисије о размени територија. Преговарање треба препустити Вучићу и Тачију. Они су потпуно свесни ограничења које та идеја доноси, након што је изашла у јавност, а не само у смислу њихових грађана већ и међународне заједнице – сматра Хан.


Декан Факултета за безбедност „Едуконс“ Мирослав Бјеговић истиче да Весељи свесно подиже безбедносне тензије.

– Весељи жели дестабилизацију региона. Заборавио је да су САД одлучиле да на овим просторима завлада мир и да је акценат на економском просперитету, што великој већини одговара, али њему и сличнима не. Мораће да одговарају за злочине које су починили, како српском тако и албанском становништву, као најодговорнији у терористичком ОВК и тајној служби „ШИК“. Знају да, ако би војно кренули у освајање севера Косова и према Нишу, војска Србије би реаговала и тај оружани сукоб решила у року 72 сата заузимањем саме границе са Албанијом, докле се простире територија Србије – напомиње Бјеговић.

Главни ратнохушкач

На другој страни, аналитичар Мишел Зубеница сматра да су у питању празне претње без икакве полеђине.

– Весељи по својим изјавама ствара од себе главног ратнохушкача на Косову и промотера великоалбанске политике. Међутим, те његове претње немају основа, јер Србија неће допустити да је неко угрожава – закључује Зубеница.

Д. КЉАЈИЋ

Advertisements