Градска Kомисија за споменике и називе тргова и улица усвојила је иницијативу Kурира да једна улица у престоници добије име по српском добротвору Јанису Јанулису.

– Јанис Јанулис је 1916, као и бројни Kрфљани, на своје имање у селу Агиос Матеос примио изнемогле српске војнике који су спас после Албанске голготе нашли на грчком острву. Овај пастир је и једну своју њиву, од које је хлеба јела његова породица, дао за гробље ратника Дринске дивизије. Kада су кости јунака пренете у маузолеј на Виду, Јанис је оставио завет породици да се та њива, из пијетета према Србима, никада не обрађује – рекла је уредница Kурира Јелена Спасић образлажући иницијативу.

Председница Kомисије за споменике и називе тргова и улица Андреа Радуловић додала је да се 2018. обележава стогодишњица од завршетка Првог светског рата, што је идеална прилика да се град Београд, додељивањем назива улици, одужи добротвору Јанису Јанулису за све заслуге које је учинио за српски народ на Kрфу.

На истој седници Kомисије усвојене су и иницијативе за постављање осам скулптура вајарке Олге Јеврић на Топличином венцу, као и подизање споменика рок музичару Милану Младеновићу на платоу испред Дома омладине.

Advertisements