Српски сабор Заветници први је реаговао поводом дешавања на северу Косова и Метохије и упада јединица РОСУ у комплекс ,,Газиводе“. Они су позвали државно руководство да не дозволи заузимање стратешког ресурса „Газиводе“ и пљачкање и узурпацију српске државне имовине. Преносимо званично саопштење у целости:

,,Српски сабор Заветици позива државно руководство да не дозволи заузимање стратешког ресурса „Газиводе“ и пљачкање и узурпацију српске државне имовине.

Хидроцентрала и вештачко језеро „Газиводе“ простире се и на делове територије уже Србије. Упад албанских екстремиста и хапшење Срба на северу Косова и Метохије је прелазак црвене линије. Терор РОСУ јединица одвија се уз благослов НАТО пакта и америчких и британских обавештајних структура.

Лицемерно саопштење КФОР-а у којем поручују да немају информације о заузимању Газивода показује да се понавља пракса западних центара који скрштених руку посматрају насиље над Србима и угрожавање безбедоности на КиМ.

Позивамо државни врх Републике Србије да хитно изда рок од 24 часа да се албанске наоружане специјалне јединице хитно повуку из зоне стратешког објекта „Газиводе“ и ослободе недужне Србе.

Србија више нема ниједно оправдање да настави са даљим повлачењем и уступцима према албанској страни како се не би замерила Бриселу и Вашингтону, јер је очигледно да упркос константном позивању Београда на мир и компромис, западни политички центри настављају да пружају подршку једностраним активностима Приштине.

Упад албанских екстремиста на север КиМ је мотивисан унутрашњим политичким интересима Хашима Тачија који се суочава са великим притиском опозиције, али по среди је свакако и циљ Албанаца да оваквим активностима и провокацијама спроводу план за војно заузимање севера КиМ.

На делу је тиха окупација већински српског насељеног дела територије наше јужне покрајине и било каква анемична реакција Београда представљала би само једну врсту прећутне сагласности.

Позивамо државно руководство да пошаље јасну и недвосмислену поруку Приштини и њеним међународним покровитељима да је Србија спремна да заштити своје грађане на КиМ и српску државну имовину.

Сматрамо да је неопходно да Београд поводом ситуације на КиМ обавести све своје стратешке међународне партнере и затражи хитну седницу Савета безбедности УН.“

Advertisements