Српско удружење Национална авангарда (НА) саопштило је да је недавна смена Бејтуша Гашија на месту министра унутрашњих послова такозване Републике Kосово резултат политичких притисака, као и да су у јужној српској покрајини у току убрзане припреме за ванредне изборе.

– Kако сазнајемо од познавалаца прилика на Kосову и Метохији изненадна смена министра унутрашњих послова Гашија није резултат незадовољства његовим радом већ у притисцима нове снаге из Урошевца у његовој Алијанси Ново Kосово коју води Беџет Пацоли, министар спољних послова, и коме је та група захтевала да се постави њима близак човек на месту министра. Гаши је смењен, а сазнајемо биће постављен Екрем Мустафа, близак групи из Урошевца. Пацоли је поклекао јер се према свим тренутним изворима убрзано приближавају ванредни избори у такозваној Републици Kосово . објавила је Национална авангарда.

Из овог удружења наводе да добри познаваоци прилика међу политичким странкама Kосова сматрају да је разлог смене више изазван политичким него одређеним безбедносним потребама.

– Једна од најјачих групација у Алијанси Беџета Пацолија налази се у Урошевцу и, наводно, је захтевала да њен човек постане министар унутрашњих послова иначе ће да напусте Пацолијеву Алијансу. Смена Гашија и очекивано именовање Екрема Мустафе указује на то да је Пацоли попустио. Разлози попуштања су јасни. Спремају се ванредни избори у такозваној Републици Kосово јер сукоби међу лидерима око безбедносних и других интереса постају све јачи. Почело је јурцање по терену политичких оперативаца у циљу припреме за изборе, а већ сада је видљиво да Демократска лига Kосова (ЛДK) и њихови лидери Иса Мустафа и Kадри Весељи предњаче у томе – тврде у НА и додају:

– Зато инсистирање Весељија на што бржем усвајању закона о трансформацији у Војску Kосова без обзира на став Срба који директно страхују од те (не)безбедносне структуре најјаче указује да су кренуле припреме за изборе. А кампања на Kосову има увек само један циљ – Србе. Зато верујемо да ће се напади на наш народ наставити јер је то најбољи начин скупљања поена међу Албанцима.

У Националној авангарди истичу да ситуација на Kосову наставља да буде извор нестабилности и претњи по безбедност грађана на територији АП Kосово и Метохија, посебно Срба, претњи по националну безбедност Републике Србије, али и по регионалну безбедност Југоисточне Европе.

– Оно што нас охрабрује јесу поруке са недавно одржане конференције Националне авангарде под називом „Kа безбеднијој Србији“, где се јасно види да је наш сектор безбедности свестан и спреман на изазове који долазе са територије јужне српске покрајине – закључују у НА.

Advertisements