Значајан јубилеј сународника на северном Јадрану. Део прославе српске и црквене институције, Жупанија…

СРБИ из Ријеке ове године славе велики јубилеј – триста година од доласка у овај лучки град. Цела година је у том знаку, а централна манифестација поводом три века православља одржаће се у октобру. Планиран је низ манифестација.

Срби су се у ове крајеве доселили 1717. године, када је 218 православних породица дошло у Ријеку, Краљевицу и Нови. Тим породицама гарантована су верска права, а стављени су под јурисдикцију Српске православне цркве. Привилегије су им дате како би се ти крајеви штитили од турских насртаја и напада других страних земаља, али и да би се унапредила трговина. Такође, биле су предвиђене и казне у случају кршења тих права – 300 марака у злату.

ДРАГИША Лаптошевић, председник Организационог одбора јубилеја, каже за наш лист да ће у октобру бити одржани бројни културни програми, научни скупови, изложбе, литургије…

– Током централне манифестације планиран је богат културни програм у коме ће учествовати и две представе из Београда, једна дечја представа из Позоришта лутака Републике Српске, а хор „Бањалучанке“ из Бањалуке певаће заједно са женском клапом „Кастав“ из Каства крај Опатије – каже Лаптошевић за „Новости“. – Биће одржана и света литургија с највишим представницима црквеног живота Срба у Хрватској, те Свечана академија с бројним гостима.

Овим поводом организован је и научни скуп са 22 предавача из пет земаља и у те сврхе Жупанија је издвојила 13.000 евра. Град Ријека обећао је помоћ око довођења двеју представа из Београда, а Град Кастав ће покрити већи део ноћења учесника културног програма.

– У организацији учествују српске и црквене институције, Жупанија, Град Ријека, а и Влада Србије дала је новац, што је домаћинима знак да их матица није заборавила – каже Лаптошевић.

ПОМОЋ, кажу Срби, стиже и од градоначелника Ријеке Војка Оберснела, који, како наводе, својим укупним радом доприноси томе да се они у овом граду осећају равноправним грађанима.

– Ријека је град у којем није битно одакле сте, које сте вере, с ким живите и кога волите. Ријека је град у којем смо сви Ријечани и становници овог града код својих суграђана цене и оцењују искључиво њихову личност и дела – каже Оберснел за „Новости“. – Нечија национална припадност великој већини Ријечана једноставно није битна. С представницима српске националне мањине Град Ријека изузетно добро сарађује.

Петар Мамула, заменик жупана Приморско-горанске жупаније, из редова Срба, наглашава да и Град и Жупанија у складу са својим могућностима финансирају све облике мањинског активизма, било да се ради о удружењима националних мањина или о њиховим већима и представницима преко којих се спроводе програми и пројекти усмерени на очување националног идентитета.
Извор : Новости

 

Advertisements