Званице на инаугурацији новог председника Србије Александра Вучића имаће прилику за својеврсно путовање кроз историју Србије.

Наиме, како „Политика” сазнаје, ходници Палате „Србија” биће 23. јуна уређени као прави времеплов.

Биће ту призори из средњег века, али и из доба Римског царства. Замишљено је, рецимо, да ту буду прикази 17 римских императора који су рођени на територији Србије, што би госте требало да подсети на тај део историје наше земље, који се често заборавља.

Још није прецизно договорено да ли ће то бити бисте или ће, пак, они бити представљени у некој другој форми. У сваком случају, коначну реч о томе која ће од идеја Комитета за инаугурацију, којем је овај посао поверен, бити прихваћена даће председник.

Салони овог здања на Новом Београду биће тематски уређени и сваки ће представљати један део Србије – Војводину, источни и западни део Србије, Београд… Део прославе одвијаће се и испред Палате „Србија”.

Према незваничним информацијама, очекује се долазак неколико хиљада званица. Међу њима ће бити већина председника земаља региона. Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић већ је лично потврдила да долази у Београд. Долазак су потврдили и председник Словеније Борут Пахор и Црне Горе Филип Вујановић, док из БиХ стижу сва тројица чланова Председништва – Бакир Изетбеговић, Драган Човић и Младен Иванић.

Очекује се и долазак мађарског премијера Виктора Орбана и македонског председника Ђорђа Иванова. На свечаност долази и једна од најближих Путинових сарадница Валентина Матвијенко, председница Горњег дома парламента, која важи за трећу најутицајнију особу у Русији.

Политика

Advertisements