Иако је званично био на турнеји и презентовању руске културе, Сергеј Јесењин је злоупотребио наводно поверење (а заправо сумњичавост и цензуру) Троцког и лидера партијског руководства и отиснуо се преко окена почетком двадесетих година протеклог века.

Он је ту посету искористио и за сусрете са руским родољубима, противницима комунизма, а та сарадња му је касније и дошла главе.

Описујући тадашњу (и садашњу) Америку, Јесењин је дословце написао:

Шта да кажем о овом најужаснијем царству малограђанштине које се граничи са идиотизмом. Осим фокстрота овде нема скоро ничега, овде ждеру и пију и опет фокстрот. Човека овде још нисам сретао и не знам где бих га могао наћи. У највећој моди је господин долар, а за уметност им се фућка – највеће достигнуће им је мјузикл. Ја чак ни књиге нисам хтео овде да издајем, без обзира на ниску цену папира и превода. Па оне никоме овде и не требају… Душу овде на Западу због интереса лицемерно продају за долар или као непотребну робу мењају за бездушност. Нека смо ми и сиромашни, нека нас притиска хладноћа и глад … али зато имамо душу која није за продају.

НАЦИОНАЛИСТ

Advertisements