Међусобна подршка Русије и Србије у Уједињеним нацијама један је од показатеља чврстог пријатељства и искрене љубави две братске земље.

Фото: Принтскрин

Трећи комитет Генералне скупштине УН усвојио је нацрт резолуције у којој се говори о наводном кршењу људских права, као и о „нелегалном увођењу руских закона, јурисдикција и управљања” на територију полуострва.

Документ о „стању људских права на Криму и у Севастопољу“ украјинска страна је поднела Уједињеним нацијама 1. новембра.

Резолуцију је усвојила Генерална скупштина још прошле године. Међутим, њен текст је сада значајно промењен. Заједно са Украјином на обновљеној верзији радило је још 40 држава.

Укључујући Немачку, Велику Британију, Француску, Пољску и балтичке републике.

Четрнаестог новембра је гласало „за“ више од 70 држава. Наравно, између осталих су државе ЕУ, САД и Канада.

Против такве одлуке је било 25 држава, међу којима су биле Русија, Кина, Србија, Индија итд. Уздржана су била 77 посланика.

Документ ће бити размотрен током ових месеци на пленарној седници.

На шта се опет жали Украјина?

Нема ничег новог. Кијев с пријатељима позива Москву да заврши „сва кршења људских права становника привремено окупираног Крима“, произвољна хапшења, мучења и друге суровости, и обраћањима која су нељудска или недостојанствена. Списак је дуг. Што је све то без доказа изгледа да никога не брине.

Непостојећа мучења непостојећих људи у непостојећим затворима — кратак је садржај нацрта резолуције.

Уосталом, на Криму су давно навикли на такве једностране ставове. Након још једне порције оптужби локалних власти, позивани су представници међународне заједнице да лично дођу на полуострво и осмотре како живе људи, разговарају са њима. Међутим, они не долазе.

Много продуктивније је правити резолуције мимо реалности засноване на мантрама Кијева који никако не може да преживи растанак са полуострвом.

Најинтересантније је да у документу постоји тачка о дозвољавању међународних посматрача на Криму. Само није јасно ко их не пушта.

Извор: glasmoskve.rs

Advertisements