Ниједна национална селекција српских рукометаша и рукометашица нити клуб из Србије више никада неће бити принуђени да играју утакмицу против неког тима с Косова!

Рукомет, Фото: Profimedia
Рукомет, Фото: Profimedia

Ово је одлука Европске рукометне федерације (ЕХФ), која је настала као плод дипломатских активности Рукометног савеза Србије, а у разговору за „Ало!“ је износи потпредседник РСС-а Драган Шкрбић.

– Рукомети савез Србије је успео да постигне договор с челницима ЕХФ-а и више се никада неће догодити да нека селекција или тим из Србије играју са екипама с Косова. Одлучено је да жреб у тим ситуацијама буде полудиригован како се не би поновило нешто слично ономе што се догодило у Београду пре десетак дана – каже у разговору за „Ало!“ некадашњи најбољи рукометаш планете и наставља:

– Верујем да је то једини исправан начин да се избегну немиле сцене и сматрам да би и остали савези требало да покушају да дођу до идентичног статуса. То би умногоме смањило тензију и сви бисмо опет могли да мислимо само на спорт, што је, уосталом, и наш посао.

Драган Шкрбић, Фото: Ало!/Марко Метлаш
Драган Шкрбић, Фото: Ало!/Марко Метлаш

Кад се већ помиње отказани тунир јуниорки у Београду, Шкрбић истиче да РСС није могао да уради више од онога што је урадио.

– Ми смо као савез урадили све што можемо да се тај турнир одржи. Били смо у константој комуникацији с државним врхом и ниједан корак нисмо учинили на своју руку. Процењено је да такав турнир не би било безбедно организовати и зато је одлучено да буде отказан. Свесни смо да нас чека казна, али нисмо имали никаквог избора – каже он.

Шкрбић сматра да би челници ЕХФ-а приликом изрицања казне требало да имају једну ствар на уму.

– Женска јуниорска репрезентација је већ суспендована и чекамо одлуку о коначној казни. Из ЕХФ-а су нам рекли да можемо очекивати широку лепезу санкција, а ми се надамо да ће као олакшавајућу околност за нас бити узета чињеница да је турнир отказан због безбедности самих учесника – истиче Шкрбић.

Драган Шкрбић демантује и вест да ће бити помоћник Љубомира Обрадовића у мушкој репрезентацији Србије.

– Након свега што се дешавало на ЕП у Хрватској, нисмо имали времена да изаберемо право решење за селекторску функцију, па смо, у жељи да нам не пропадне турнир у Немачкој, одлучили да екипу води Љубомир Обрадовић. Није уобичајено да исти стручњак предводи мушку и женску селекцију, али нисмо имали избора. Такође, одлучено је да на свакој акцији репрезентације буде присутан понеко из УО у својству вође пута, што је била некадашња пракса. Предложено је да овог пута то будемо професор Саша Марковић и ја, мада нисам сигуран да ли ћу, због већ преузетих обавеза, моћи да идем – каже Шкрбић.

Потпредседник РСС-а истиче да је крајње време да српски рукомет крене узлазном путањом.

– Постоје људи који једва чекају да репрезентацији крене лоше како би критиковали. Представници Косова и Метохије и Војводине не желе да учествују раду Савеза, а ја не знам зашто. Мислим да би требало да се ујединимо како бисмо подигли српски рукомет. Спреман сам да сарађујем са свима, нисам сујетан, а једино никад не бих могао сам да радим. Све друге опције су могуће – каже Шкрбић.

Извор: alo.rs

Advertisements