Годишње у Србији пријави се нестанак близу 700 деце. Највећи број буде пронађен. International Police Organization, заједно са својим партнером у Србији, Центар за безбедност дба, покренули су акцију која се зове „Шифра Барбара“. Ова акција има за циљ едукацију и обуку за поступања у ситуацији нестанка деце, а симболично носи име по девојчици Барбари Витез, која је нестала 25.11.2016. године и још увек није пронађена. Наше две организације и велики број волонтера и даље активно учествују у потрази за Барбаром и верујемо да ће доћи дан када ће се и она и сви други који још увек нису пронађени, вратити својим кућама.

Акција „Шифра Барбара“, која подразумева обуку и едукукацију, пре свега запослених у локалима, тржним центрима, школама и вртићима и фто фирмама, биће у наредном периоду спорведена широм Србије али и Европе, где ће носиоци ове обуке бити чланови International Police Organization и Центра за безбедност, истраге и одбрану ДБА који су данас први прошли овај вид обуке и едукације. Сви локали и установе чији радници прођу ову обуку добиће сертификат а разликоваће се и по томе што ће на њиховом излогу или вратима стајати и налепница са натписом „Шифра Барбара“.

Ова обука и едукација има за циљ да се људи обуче за поступања у ситуацији нестанка деце, а односи се на ситуације када је потребно што пре одреаговати на прави начин. Ту се подразмевају основне ствари попут узимање прецизних информација о времену нестанка детета, опис, локација, провера да ли постоји видео надзор, пријава полицији и давање што прецизнијих података а у што краћем временском року, али обука подразумева и приступ детету када је пронађено и умањивање стања шока и страха.

Данас је обуку прошла група чланова српске секције International Police Organization и Центра за безбедност, истраге и одбрану ДБА. Први локал у Србији чији су радници прошли обуку у поступању у ситуацији нестанка деце „Шифра Барбара“ јесте угоститељски објекат Централ Пуб са Новог Београда.

Обука и едукација на тему поступања уситуацији нестанка деце „Шифра Барбара“ саму себе финансира, односно све се плаћа од произвољних донација које добијемо од локала и фирми где извршимо обуку, јер обука је бесплатна и не наплаћује се никоме. Део новца од донација усмерен је и на потрагу за децом која још увек нису пронађена.

Интернационална Полицијска Организација

Председник

Илија Животић МСц

police.ipo@gmail.com

069642332

НАЦИОНАЛИСТ.РС

Advertisements