Анкара би могла затворити ваздухопловну базу САД „Инџирлик“ због непријатељске политике Вашингтона, рекао је турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

Reuters/Ap/Информер/Фотомонтажа
Reuters/Ap/Информер/Фотомонтажа

„Покушавамо да побољшамо односе са САД-ом. Да би се они нормализовали, САД треба да предузму кораке по питању Манбиџа (град у Сирији под контролом Курда), изручења Гулена, а постоје и други проблеми. Када је реч о томе, наш народ каже: „Затворите базу Инцирлик“. Имамо и друге адуте у нашим рукама. САД не би требало да изгубе таквог савезника као што смо ми. Чекамо да САД одустану од својих погрешних корака“, рекао је Чавушоглу у интервјуу за „Хабер“.

Он је приметио да Турска очекује да се реши проблем Манбиџа путем мапе пута договорене са Сједињеним Државама.

„Али ако нада нестане, Турска ће показати своју снагу. Ми смо независна земља и предузећемо све потребне мере по нашем нахођењу“, додао је министар.

Односи између Турске и САД су се погоршали због подршке коју САД пружају Курдским снагама самоодбране, а које Анкара сматра терористичком групом која је повезана са Радничком партијом Курдистана, а која је забрањена у Турској.

Вашингтон објашњава помоћ Курдима „борбом против терориста“.

Такође, Турска је више пута оптужила Сједињене Државе да нису испуниле обећања да ће извући курдске снаге из Манбиџа након што су курдске формације ослободиле град од терориста у јуну 2016. године.

Поред тога, Анкара од Вашингтона тражи да изручи проповедника опозиције Фехулаха Гулена, оптуженог за организовање покушаја државног удара у јулу 2016. године.

Извор: vostok.rs

Advertisements