Албанци са Косова и Метохије који учествују на фестивалу “Мирдита, добар дан“ у Београду задржани су на прелазу Мердаре више од два сата. Полиција је обавила детаљан претрес слика и дела које желе да представе на овом фестивалу, а према последњим информацијама, српска полиција је одузела неке слике и постере зато што промовишу независност Косова, након чега су албански учесници овог фестивала наставили пут ка Београду под полицијском пратњом.

“Одузете су ми три фотографије, једна је натписом ОВК, друга приказује протесте и стихове познатог косовског песника Аљи Подримје “Косово, крв која се не прашта“, и трећа слика коју сам урадила поводом десетогодошњице независности Косова представља “игру“ између албанске и косовске заставе која у додатку има и песму “Моја химна“.“, каже за РТК Елиза Хоџа, једна од учесница.

Фото-илистрација: Телеграф
Фото-илистрација: Телеграф

“Српске власти  чином заустављања на граници косовским уметницима, који су позвани на фестивал “Миредита, добар дан“, уништавају чак и ту малу могућност за успостављање нормалне комуникације са Косовом, чак и кроз уметност, универзалним језиком.“, написао је Рамуш Харадинај на “Фејсбуку“.

Извор: vidovdan.org / КоССев / РТК

Advertisements