Већ деценијама смо сведоци енормне експанзије филма „Валтер брани Сарајево“ који измамљује одушевљења на сваког кораку где је приказан од Србије до Пекинга. Да ли је све то због нашег великог Бате Живојиновића који се феноменално снашао у улози југословенског суперхероја, или је до ефеката који су тада били тотално ван свог времена или је можда због праве филмске приче невероватног партизанског јунака који својим способностима слободно можемо рећи парира свим „Марвеловим“ херојима, што је у данашње време фасцинанто. Ако би још на све то узели у обзир да је и створена таква слика да је Валтер заиста и постојао, па ко га онда не би волео?

Ако су неки некада чак и довели у питање постојање овог јунака, а вероватно јесу онда ће се обрадовати чињеницом да је херој познат као Валтер заиста и постојао. Ипак ту се појављује и мала зачкољица која се баш и не подудара са филмском причом, а коју вероватно већина не зна, а то је да је прави Валтер у ствари био потпуковник Жарко Тодоровић из Београда, командант београдских илегалаца. Прави Валтер је био Равногорац!

Он је заиста надмудривао Немце од маја 1941. до марта 1943. али не у Сарајеву. Надимак је добио по операцији “Валтер“, која је окончана његовим заробљавањем. То је била највећа операција коју је Гестапо спровео на Балкану, што не чуди с`обзиром да је био човек са једним од највећих досијеа Гестапоа. Тај досије се и данас чува у Архиву Града Београда. Жарко је био један од малобројних четника који су преживели Маутхаузен. После рата Жарко постаје пуковник француске армије, а потом високи чиновник француске владе. Преминуо је у Паризу, после 2000. Као и друге четничке официре који су преживели рат, па и све оне који су преживели Маутхаузен, комунисти су и Жарка под лажним оптужбама прогласили за ратног злочинца. Међутим, то их није спречило да делове његове биографије искористе за снимање фистоименог филма, док су потере Гестапоа за београдским четничким илегалцима овековечили у ТВ серији “Отписани“. Наравно, и у овом случају у серији „Отписани“ све главне јунаке приказали су као комунисте, фалсификујући историјске догађаје…

Извор: Принцип

Advertisements