Нови руски комплекси електронског ратовања биће створени узимајући у обзир информације добијене током анализе америчких крстарећих ракета „Томохавк“ које су достављене у Русију након напада коалиције на Сирију

Фото: GETTY
Фото: GETTY

Владимир Микејев, први заменик генералног директора концерна Радиоелектронске технологије, потврдио је за РИА Новости да Москва има „живе Томахавке“ и да ће их искористити да побољша свој систем за електронско ратовање.

У међувремену, Пентагон је одлучио да одмах пензионише чувене америчке крстареће ракете, а сада је јасно и зашто је то одлучио.

– Наравно, на основу овог искуства (ракетног напада западне коалиције на Сирију) сада се припремају пројектни задаци за нови посао, у којем ће се, узимајући у обзир све добијене информације, изградити образац наше нове технике за електронско ратовање. Нова технологија требало би да покрије све опсеге – и оптичке и радио, које смо видели у производима наших колега – рекао је Микејев.

Говорећи о времену стварања нових образаца, он је приметио да у складу са захтевима државних купаца комплетан циклус траје око 2-3 године, ако ови узорци не буду изузетак.

– Нама пре свега, као професионалцима, веома је занимљиво видети примену различите војне опреме у Сирији, укључујући и жТомахавкж. Имајући овај пројектил у руци, јасно разумемо какве има комуникационе канале, информације и контролу, навигацију и локацију. Поред тога, у пракси је било могуће проценити степен заштите ових канала. Истовремено, сваки од ових канала је за нас веома интересантан са становишта радио-електронског дејства на њих. Познавајући све ове параметре, ми ћемо моћи ефикасније блокирати ове крстареће ракете у свим фазама њихове борбене употребе – рекао је он.

Микејев је додао да данас са интересовањем руски стручњаци гледају и на западне беспилотне летелице, као и на америчке авионе Ф-22 и Ф-35 Ваздухопловства Израела, који су се недавно активно примењивали у сиријском региону.

Подсетимо, после напада 14. априла са учешћем 105 разних ракета, сиријска војска је пронашла два неексплодирана „Томахавка“ те их предала Русији. Министарство одбране је 25. априла показало олупине ракета испаљених од стране САД, Британије и Француске на Сирију, укључујући „Томахавке“, који нису дошли до свог циља.

Извор: informer.rs

Advertisements