Свештеника Епархије рашко-призренске оца Стевана Марковића, супругу и њихове петогодишње близанце брутално је напала група Шиптара у метохијском селу Жач. Породици свештеника направљена је блокада на путу, слупана су им кола, а нападачи, њих десетак, су локална породица Кељменди

Фото: tvmost.info
Фото: tvmost.info

Породица оца Стевана није повређена јер је он успео у тренутку, када је један од Албанаца отишао у двориште по калашњиков, да мимоиђе постављену барикаду. Албанци су шутирали, слупали стакла на колима и дивљали око породице.

Петогодишњи близанци дечак и девојчица, који за пет дана пуне пет година, њихова мајка попадија Ивана, претрпели су тортуру. Свештеник Стеван, парох је у једној од највећих српских енклава јужно од Ибра – Осојане. Отац је петоро деце. У Осојанима има око 150 малишана.

– Враћали смо се из Пећке Патријаршије ка Осојанима, било је седам сати ујутро. У месту Жач посред пута је био комби са отвореним вратима, а додатно поред је стајао човек који је просипао воду, тако је да је пут био поптупно блокиран. Стао сам и замолио да затворе макар врата од комбија како би смо прошли. У том тренутку нисам ни помислио да је то блокада за мене за моју породицу – рекао је отац Стеван.

Албанци, чланови криминогене породице Кељменди нису померили комби, свештеник Српске цркве покушао је около да прође. Није било места.

– Отворио сам прозор и они су кренули ка нама. Видели су да сам у мантији и помислио сам да желе да се извину због блокаде. Хтео сам и ја да изађем да кажем, да је све у реду. И таман када сам мало отворио врата, један од њих шутнуо је свом силином врата. Насрнули су. Почели да шутирају кола и поломили стакла. Деца су почела да плачу – прича у даху отац Стеван.

Свештеник је Косову и Метохији служио у неколико цркви и понешто зна од албанског. Један од Албанаца је потрчао у двориште одмах поред пута. А отац Стеван је јасно разумео шта говори:

– Калаш! Калаш! Дајте ми калаш – узвикивао је Албанац док су остали шутирали и ударали по колима.

Како су се сви чланови криминогене породице Кељменди окупили око кола и тако ослободили део пута, свештеник је дајући гас успео да прође поред барикаде. Случај је одмах пријављен косовској полицији.

Иначе, породица Кељменди има на десетине кривичних пријава. Иако веома познати и косовској полицији због оружја и дроге, они су на слободи. Србима је ова група Албанаца позната од раније. На Србе повратнике у село Жач, пуцала је 2010. године управо ова породица.

http://http://http://www.nacionalist.rs//2018/05/31/zasto-srpski-mediji-cute-pogledajte-snimak-napada-siptara-na-srbe-u-petricu-video/

Иначе, отац Стеван био је и у селу Петрич у понедељак када су Албанци каменовали Србе, једног ухапсили, а троје повредили. Група Срба повратника али и интерно расељених лица, у свом селу је желела да обележи празник Свете Тројице. Албанци су возилима блокирали прилаз цркви и окупили се у већем броју како би напали Србе. Отац Стеван је требало да служи.

– Напали су нас, али ја нисам желео да прекинем молитву – каже отац Стеван.

Потом је РТК према сведочењу Срба објавила да је свештеник дизао три прста, што није тачно и лако је проверљиво на снимку већ је само богослужио.

Подсетимо, ово је последњи случај у низу језивих иживљавања над Србима на Косову и Метохији.

Неколико Срба је повређено, од којих један теже, када су Албанци гађали каменицама Србе повратнике приликом обиласка Цркве Свете Тројице у Петричу, а претходно им је блокиран пут ка цркви.

Синоћ је група Шиптара напала српску децу која су се играла на игралишту у Старом Грацком код Липљана на Косову и Метохији. Том приликом повређено је више особа, међу њима С.М. (30) и њен шестомесечни син које су припадници Косовске полиције напрскали бибер спрејом.

Осим каменовања Срба на литургији, Шиптари су јуче развалили и запалили амбуланту код Призрена. Непознати починиоци развалили су улазна врата, запалили већо део картотеке и протокол болесника, а остатак инвентара је био разбацан.

Здравствена амбуланта у Сувом Долу код Косовске Митровице каменована је два пута у 24 часа и нико од надлежних није реаговао.

Осим што нападају, угњетавају, малтретирају, Шиптари и пљачкају српско становништво. Блашку Стојановићу из села Босце на Косову и Метохији непознати лопови украли су стоку из штале. Лопови су током ноћи провалили у његово двориште, затим у шталу одакле су украли стоку.

Исте вечери у село Гризиме надомак Каменице, тринаесточланој породици Зорана Миљковића украдена је једна крава и једно теле, док су остале три краве одвезане из штале али их лопови нису украли, јер их је спречио укућанин кога је пробудио лавеж паса. У овој породици живи петоро одраслих и осморо деце.

Српско становништво је забринуто јер поред материјалне штете ове крађе наносе узнемиреност и неповерење, али и угрожавају егзистенцију Срба на простору КИМ.

ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА ПОТВРДИЛА ИНЦИДЕНТ

Епархија рашко-призренска потврдила је у саопштењу да је група Албанаца, код села Жач, недалеко од Клине, на Косову и Метохији, пресрела је локалног свештеника, оца Стевана Марковића, који се својом породицом враћао са службе у Пећкој патријаршији.

– Свештенику су Албанци прво препречили пут, а потом се окупила већа група, која је рукама почела да удара о кола и сломила предње стакло на возилу – наводи се у саопштењу и додаје да су том приликом петогодишњи близанци и свештеникова супруга претрпели велики страх.

Извор: informer.rs

Advertisements