Ђукановић ми је плачљивим гласом рекао да би сведочење против Милошевића нашкодило његовом политичком угледу у Црној Гори, открива Карла дел Понте

Фото: EPA, AP
Фото: EPA, AP

Актуелни црногорски председник Мило Ђукановић својевремено је, малтене у сузама, молио да у Хагу не сведочи против бившег председника СРЈ Слободана Милошевића! То је у својим мемоарима открила некадашња главна тужитељка Хашког трибунала Карла дел Понте!

Ђукановићеве молбе су уродиле плодом, па је тако успео да избегне хашки сусрет с некадашњим политичким ментором и сарадником, а потом љутим противником.

– Ђукановић је одбио да се појави пред судом као сведок против Милошевића. „Милошевић ми никада није допустио да му будем сувише близу и да ми буду познате важне ствари“, рекао ми је Ђукановић. „Никад ми није веровао и његове најважније планове знала је тек неколицина људи у Београду.“ Ђукановић ми је плачљивим гласом рекао да би његово сведочење против Милошевића нашкодило његовом политичком угледу у Црној Гори – открила је Карла дел Понте у књизи „Госпођа тужитељка“ и додала:

– Објаснио ми је да жели да спроведе реформе у земљи, али да му је време ограничено и да има тек незнатну већину у парламенту. Замолио ме је да покушам да схватим његов положај и његове напоре за очување стабилности у Црној Гори. „Чак и међу мојим присталицама има људи који су против Трибунала“, рекао је, обећавши, упркос томе, да ће да помогне канцеларији тужиоца и да јој проследи сваку информацију коју евентуално добије.

Од љубави до мржње – Слоба га довео на власт, Мило му окренуо леђа

Ђукановићу је политички ментор био Милошевић, који му је био и подршка да 1991. постане премијер Црне Горе и тако остане упамћен као најмлађи председник владе у Европи. Међутим, крајем 1996. Ђукановић оштро мења курс и почиње да се дистанцира од Милошевића и београдског режима. Тада долази и до раздора у његовом ДПС, који се поделио на две фракције – Ђукановићеву и другу, чији је вођа био Милошевићев присталица Момир Булатовић. Милошевић му од тада постаје најљући политички противник. Иначе, изјаве које је Ђукановић давао о Милошевићу можда најбоље илуструју њихов пут од љубави до мржње. Он је, наиме, 1992. говорио за Милошевића да је „нешто најбоље што се могло десити Југославији… поносан сам да у овим историјским тренуцима могу да будем раме уз раме са њим…“, да би само пет година касније истицао да је „Милошевић човек превазиђене политичке мисли, лишен способности стратешког гледања на изазове који стоје пред нашом државом“.

Тома Фила, дугогодишњи Милошевићев адвокат, каже за Курир да му је познато да је Хаг планирао да позове Ђукановића да сведочи против некадашњег шефа СРЈ, али да нису до краја на томе инсистирали јер су највероватније схватили да би од тога имали више штете него користи.

– Ђукановић би лоше прошао с наше стране. Ми смо се, током суђења, чак и припремали за случај да њега доведу. Најпре нас је занимало да нам он каже како је то 1998. знао да ће Србија бити бомбардована, а никоме то није рекао. Имали смо писмене доказе за то – наводи Фила и закључује:

– Мислим да је и Хаг на крају прорачунао да ће од Ђукановићевог сведочења бити више штете за њега него користи за оптужницу. А да се појавио у Хагу, то би дефинитивно био крај његове политичке каријере.

Извор: kurir.rs

Advertisements