Сцене бруталног мучења и убиства Муамера ел Гадафија, који је више од 40 година владао Либијом, згрозиле су чак и његове противнике у свету али о његовим последњим сатима живота постоји неколико верзија.

Једно је сигурно, последњи сати почели су да теку у колони аутомобила надомак његовог родног града Сирта.

Према званичном извештају, Гадафи је заједно са лојалистима, односно људима блиским њему 20. октобра око 1.30 по локалном времену, у покушају да избегне насиље, кренуо ка Сирту у конвоју од 75 аутомобила.

НАТО БОМБАРДОВАЊЕ КОЛОНЕ

Најпре је конвој који се кретао великом брзином приметио британски извиђачки авион, након што је НАТО пресрео Гадафијев разговор сателитским телефоном. Потом су на конвој испаљене прве ракете које је носила америчка беспилотна летелица Предатор, а којом је управљано из базе у Лас Вегасу. Тада је уништено једно возило, на око 3 километра западно од Сирта.

Свега неколико тренутака касније, француски борбени авиони наставили су са бомбардовањем колоне и пресекли јој пут. У првом нападу уништено је више возила и убијено десетине Гадафијевих људи. Након тог удара, 11 аутомобила се одвојио из колоне и кренуо ка југу.

У другом НАТО нападу уништено је око 20 возила, док су побуњеничке групе истовремено гађале колону са земље. Наводно, према извештају, у тренурку напада на конвој, „НАТО није знао да је Гадафи у колони“. Када је током ваздушног удара погођено возило испред његовог, Гадафи је заједно са својим сином Мутасимом и тадашњим министром одбране потражио заклон у оближњој кући коју су побуњеници потом гранатирали.

Мутасим је, заједно са још 20 лојалних људи пошао у потрагу за неоштећеним аутомобилом и позвао и свог оца да пође са њима, стоји у извештају УН објављеном у марту 2012.

РАЊЕН ПРЕ НЕГО ШТО ЈЕ ЗАРОБЉЕН

Док су се провлачили кроз две велике дренажне цеви, један од Гадафијевих чувара бацио је гранату која се одбила од бетонски зид и пала испред Гадафија. Експлодирала је убивши тог војника али и министра одбране. Након тога, Гадафи је остао сакривен у цеви са још неколико телохранитеља. Према једној од верзија, група опозиционих бораца отворила је ватру на њих ранивши гадафија у ногу и леђа.

Међутим, према верзији једног од побуњеника, наводног сведока, пуковника је ранио један од његових људи у покушају да га убије како не би пао у руке непријатељу. Побуњеници су потом наредили Гадафију да изађе из цеви, што је он лагано и учинио, али су га потом ухватили за ногу и извукли напоље. У том тренутку зачуло се скандирање масе „Моамер, Моамер!“

Извештај УН је пак нешто другачији: Гадафи је у цеви рањен гранатом коју је бацио његов човек и која је успела да пробије заштитни прслук. Пуковник је седео на земљи омамљен од експлозије и у шоку када је неко од његових људи белим турбаном сигнализирао предају.

СИЛОВАЊЕ БАЈОНЕТОМ, МУЧЕЊЕ И УБИСТВО

О наредним сатима у којима је мучки убијен уследило је више различитих верзија. Најмеродавнији су међутим, видео записи у којима се јасно види да је брутално мучен пре смрти. Међу последњим речима које су забележене, чује се да им Гадафи поручује „Знате ли шта је исправно а шта не“ и „Бог ово забрањује“.

Крвавог лица и одеће натопљене крвљу, Гадафи се на снимку види како га једва живог држе побуњеници, а потом су га везали за аутомобил у покрету. Лидери тадашњих побуњеника касније су изјавили да нико од њих није издао наређење да се пуковник убије, као и да га је „погодио у главу метак из унакрсне борбе док је аутомобил био у покрету“.

Међутим, веома јасно се установило да је крвожедна маса брутално тукла и мучила заробљеног Гадафија пре него што су га убили. На снимцима који су осванули на интернету види се сва бруталност и монструозност којој је био изложен последњих минута живота.

На једном од снимака се види и да је био силован бајонетом, види се весела маса побуњеника како дивљачки игра око његовог тела, позира са његовом омлитављеном главом на којој се потом види и рана од метка на слепочници.

Без обзира на све верзије, у извештају из октобра 2012. године утврђено је да некадашњи лидер није убијен залуталим метком у унакрсној ватри, већ да је погубљен без суђења, као и 66 људи лојалних њему укључујући и његовог сина.

Advertisements