Са Благословом Његове Светости Патријарха српског Господина Иринеја Краљевски Ред Витезова ће на Крстовдан 18.јануара 2019. Године, по 4. пут испод Београдске тврђаве организовати „Витешко пливање за Крстовданско – Богојављенски крст“.

После литургије и освештавања воде у цркви „Ружици“, биће приређен пригодан Културно-уметнички и Витешки (спортски) програм. Пливање за крст ће се одржати подно Београдске тврђаве, испод победника, на Ушћу Саве у Дунав.

За овај догађај обезбеђена је подршка Града Београда, ЈП „Београдска тврђава“ и Војске Србије.

Пријављивање заинтересованих пливача је на email: dom@kraljevskiredvitezova.org и на тел. 064 1389991.

Услови за пливаче су: да су постили Божићни пост, да приступе православним духом мере и љубави, а не такмичарски.

Пливање за крст организује се у знак сећања на крштење Исусово на реци Јордан, које означава и почетак Његове мисије Хришћанске проповеди, прво објављивање Тајне Свете Тројице – Оца, Сина и Светог Духа и прво установљење основних симбола хришћанске вере.

Чланови Краљевског Реда Витезова су обновили традицију пливања за Богојављенски крст 1999. године у Београдском језеру. После деценије и по искуства и покровитељства догађаја у главном граду и Србији, кроз сарадњу са епархијама и општинама.

Краљевски Ред Витезова је невладина организација чији су оснивачи Њ.К.В.Кнегиња Линда, принчеви Михајло и Ђорђе Карађорђевић. Краљевски Ред Витезова делује са благословом Његове Светости Патријарха српског Иринеја и развија витештво у култури, уметности, спорту и раду са децом.

Чланови Краљевског Реда Витезова су најугледнији уметници, академици, спортисти, јавне личности. Краљевски Ред Витезова тесно сарађује са домаћим и страним културним и уметничким организацијама, државним институцијама, краљевским породицама широм света, угледним интернационалним фондацијама.

Редовне активности Краљевског Реда Витезова су витешко мачевање и борење, ТВ и филмска продукција, средњевековна текстилна уметност и занатство, музичко и књижевно издаваштво. Етика и естетика су кључни циљеви којима тежи покровитељ Краљевског Реда Витезова, Кнегиња Линда Карађорђевић и сви њени бирани сарадници.

Краљевски Ред Витезова наставља задатак даљег ширења славјанског хришћанског витештва.

Advertisements