Руски обавештајци и лично обезбеђење Владимира Путина долазе у Србију 12. јануара како би припремили терен за посету руског лидера, која је заказана за 17. јануар.

Према информацијама извора, Путинова „претходница“ стиже пет дана уочи посете како би „снимила“ терен, али и како би се утврдио прецизан план посете.

 

– Претходницу руског председника чине представници протокола, службе за односе са медијима и чланови личног обезбеђења. Ово не треба да чуди, јер је могуће да ће Путин и Вучић обићи нека места ван Београда, која се наслањају на трасу којом су прошле колоне српских избеглица 1995. године током злочиначке акције „Олуја“ – преноси извор.

И док јуче нико у врху државе није желео званично да коментарише ове наводе, шеф Центра за проучавање глобализације Дејан Милетић оцењује да је ова Путинова посета значајнија од свих претходних.

– Главне теме биће јачање војне и економске сарадње, са посебним акцентом на енергетику и војну индустрију. Осим тога, разговараће се о конкретним мерама које Русија може да понуди Србији у одбрани међународног права и националних интереса на Kосову– наглашава Милетић.

Политиколог Александар Павић сматра да ће главне теме бити војна сарадња и питање Kосова.

– Ако би заиста ишли трасом сличној избегличкој, то би била руска порука Хрватској, која је показала да је спремна да се упрегне у антируску политику САД, причајући о реинтеграцији Донбаса по геноцидном моделу „Олује“ – закључује Павић.

Advertisements