Италијански потпредседник владе Матео Салвини истиче да би Италија и Пољска могле да изазову “европско пролеће“.

Kако је навео, то би значило прекидање доминације немачко-француске доминације у Европској унији, а инструмент за такву акцију би требало да буде формирање “десничарског савеза”.

 

Салвини је то изјавио уочи пута у Пољску, где ће се састати са лидерима партије Права и правде, са којима дели антиимигрантске и евроскептичне ставове.

”Европа која би могла да се изроди после избора за Европски парлиамент ове године би донела ренесансу европски вредности и одвела би нас далеко од оне коју данас воде бирократе”, навео је Салвини.

Подсетимо, Дојче веле је навео да је важан фактор у “десничарском блоку” и мађарски премијер Виктор Орбан.

“Уз нетрпељивост према странцима, национално оријентисане популисте у Италији и Пољској повезују и социјална обећања. То им је донело и изборне победе. У Пољској је најважније било увођење месечног дечјег додатка. Уз то је снижен и праг за одлазак у пензију, а уведени су и државни подстицаји за стамбено збрињавање младих парова. У Варшави се тренутно расправља и о додатној помоћи за пензионере. Такви пројекти, кроз које грађани добијају више новца, могли су да буду спроведени захваљујући добром стању у привреди. Својим социјалним програмом, ПиС преузима традиционалне политичке теме ионако слабих левих странака у Пољској. И италијанска десница има социјалну агенду. У предизборној кампањи најавила је увођење основног дохотка и снижење прага за одлазак у пензију, што је влада намеравала да спроведе тако што би се држава додатно задужила. Али када је Европска комисија запретила поступком због превеликог дефицита, десни популисти су у децембру 2018. попустили, додуше након вишемесечног натезања. Антиевропску реторику Италијана током тог натезања, медији блиски пољској влади с одобравањем су коментарисали – оно им је личило да пољско натезање с Бриселом око реформе правосуђа. У оба случаја протестовало се против ‘диктата Брисела’. Притом се Пољска показала као мање попустљива од Италије, јер се спорна реформа правосуђа у Пољској систематски проводи – упркос свим критикама”, наведено је у тексту Дојче велеа.

Advertisements