Иван Ђакић је због одвратне божићне “честитке“ упућене Србима преко Фејсбука ноћ провео у притвору, а у 12 сати испитан је у Општинском државном правобранилишту у Вировитици, које је затражило одређивање једномесечног истражног затвора. Међутим, суд у Бјеловару није му продужио притвор.

Kако сазнаје Дмевник.хр, Ђакић је у пратњи адвоката изнео обрану, а Општинско државно правобранилаштво затражило је одређивање једномесечног истражног затвора због могућности понављања казненог дела.

Нешто пре 17 сати, Ђакић је одведн на суд у Бјеловар где се одржало рочиште на којем се одлучивало о притвору. Суд у Бјеловару донео је одлуку да се Ивану Ђакићу не продужи притвор на 30 дана, али су му изречене мере опреза.

Двадесетдвогодишњи Иван Ђакић у понедељак на свом профилу на Фејсбуку поставио језиву “честитку“ – фотографију особе с усташким обележјима, која у руци држи одрубљену главу особе с четничким ознакама. Уз фотографију је написао „Свим ‘пријатељима’ Србићима сретан Божић“.

ХДЗ, из којег се Ђакић ишчланио, осудио је говор мржње, а срамотну објаву осудила је и Влада. Његов отац рекао је да је он одласком из странке признао да је погрешио.

За јавно подстицање на мржњу на националној основи Иван Ђакић могао би да добије казну затвора до три године.

Advertisements