Амерички магазин „Форин полиси“ пише да САД раде на потенцијално најозбиљњијој експанзији свог система ракетне одбране од времена Хладног рата, а да председник те земље Доналд Трамп заговара амбициозни план који експлицитно указује на намеру Америке да оборе ракете које долазе из Русије и Кине.

Трамп је у четвртак, током пете посете Пентагону откако је ступио на дужност пре две године, изнео резултате дугоочекиване стратегије америчке ракетне одбране која је првобитно требало да буде објављена крајем 2017. године и чији је званичан назив „Преглед ракетне одбране“.

Амерички председник је, подржавајући стратегију, повезао јачу позицију ракетне одбране са његовим обећањем о изградњи зида на јужној граници САД наводећи да је његова првобитна дужност као председника „заштита наше државе“.

Британски Ројтерс, такође, пише о тој стратегији и наводи да се Северна Кореја у њој издваја као постојећа „изузетна претња“, седам месеци након што је Трамп прогласио да је нуклеарна претња елиминисана.

Наводи се да „Преглед ракетне одбране“ опсежно испитује напоре усмерене у заштиту Америке од ракетних претњи, а да су у стратегији поред Северне Кореје, као земље које изазивају забринутост због напредних капацитета, издвојени још Иран, Русија и Кина.

Ројтерс напомиње да Трамп није спомињао ракетне претње Северне Кореје током свог обраћања иако су оне наведене у стратегији, али да је Шенехан о њима говорио карактеришући их као „значајну бригу“.

Ројтерс је раније објавио да би међу начинима за јачање америчке безбедности могло да се нађе и постављање новог слоја сензора постављених у свемиру који треба да открију и прате непријатељске ракете.

Наводи се да се у стратегији предлаже и проучавање експерименталних технологија, укључујући и перспективу наоружања постављеног у свемиру које би могло да обара непријатељске ракете, што подсећа на иницијативу названу „Звездани ратови“ коју је тадашњи председник САД Роналд Реган покренуо 80-их година прошлог века.

„Свемир је, сматрам, кључан за наредни корак када је у питању ракетна одбрана“, рекао је неименовани званичник Трампове администрације уочи објављивања стратегије.

„Свуда наоколо, страни опоненти – конкуренти и тврди режими, мирно јачају своје ракетне арсенале. Нећу за нашу нацију прихватити ништа мање од најбољих, најразвијенијих система ракетне одбране“, казао је Трамп.

Током догађаја говорио је и вршилац дужности министра одбране Патрик Шенехан који је казао да „ракетна одбрана неопходно укључује ракетну офанзиву“.

„Нашим конкурентима: Видимо шта радите и предузимамо кораке“, казао је Шенехан.

Advertisements