Постоји много фотографија које сведоче о патњи наше војске и неколицине цивила који су препешачили северну Албанију. Ово је фотографија која до сада није била објављена, а на њој се налази народ које је прошао голготу и чека Италијански брод да их превезу на Kрф на опоравак.

Непотребно је објашњавати колико недаћа доноси рат, а поготово када је неко нападнут од 50 пута веће империје како територијално, тако и по броју становника. 1914. године у јулу месецу аустроугарска је објавила рат Kраљевини Србији и отпочела инвазију.

Српски војници почетком 1916. године чекају укрцавање на италијански брод који ће их превести на Kрф, на опоравак од Албанске голготе.

Иако тако моћни непријатељи из два пута нису успели са нападом, већ су морали да им Немачко царство притекне у помоћ. Две европске империје против нас. Наша војска је морала да се повлачи преко албанских врлети, јер су нас и Бугари напали са бока и онемогућили пролаз ка Солуну одакле су долазиле војске савезне Енглеске и Француске.

Kада се помене Први светски рат свима нам је одмах у глави повлачење преко Албаније и присилно прављење Солунског фонта и накнадног прикључења савезника који су били спречени да се појаве на првобитном месту за одбрану наше земље. Младић који гледа право у камеру, на његовом лицу се види више него што речима може да се опише та патња и бол. Он је херој и натчовек у исто време. Већина их је на Kрфу умрла.

Advertisements